Salty crepes/Clătite sărate

crepe

Mi-a plăcut să fac clătite de când eram mică, şi de fapt mult timp doar asta ştiam să gătesc, aşa că am devenit “responsabila cu clătitele” în familie (o responsabilitate de care eram mândră) :-)

De obicei fac clătite cu făină albă, dar de data asta le-am făcut cu făină neagră de grâu (sarrasin). Cantităţile s-ar putea să varieze puţin în funcţie de tipul de făină folosit, eu de obicei nu măsor.

Când le fac dulci (umplute cu dulceaţă, miere, mere rase şi scorţişoară, banane sau ciocolată), pun si o lingură de zahăr în aluat. De data asta le-am făcut sărate (de aia am şi folosit făină neagră) şi n-am pus zahăr în aluat.

Ca şi umplutură am avut şuncă, ciuperci (făcute la grătar, cu sare şi piper), roşii tăiate felii, caşcaval ras şi ceapă verde tăiată mărunt. Bine-nţeles că merge şi ou fiert, broccoli, dovleac sau orice altceva doriţi.

Şi încă ceva… fără şuncă devin bine-nţeles o excelentă variantă vegetariană. Mie mi-a plăcut gustul ciupercilor la nebunie!

Ever since I was a little girl I liked making crepes, and for a long time they were the only thing I could cook, so I kind of became the “crepe maker” in my family (and I was really proud of that) :-)

I usually use all-purpose white flour, but this time I used black wheat flour (sarrasin). The amounts might vary just a little according to the type of flour you use, I usually add flour until the batter has the right consistency.

When I make sweet crepes (filled with jam, honey, grated apples and cinnamon, bananas or chocolate), I also add 1 tbsp. of sugar in the batter. This time they are salty (that is also the reason I used black wheat flour), no sugar in the batter.

For the topping I had ham, mushrooms (grilled and sprinkled with salt and pepper), tomato slices, grated cheese and finely cut scallions. Of course you could also have boiled eggs, broccoli, pumpkin or anything you want.

And one more thing… without the ham, they are an excellent vegetarian food! I personally loved the taste of the mushrooms!

 

 

 

 

 

 

Aluatul se face în felul următor (pentru 10 bucăţi):

Se amestecă 1 ou cu puţină sare (şi o lingură de zahăr, coajă de lămâie, esenţă de vanilie, dacă vreţi clătite dulci), se adaugă 100 ml lapte şi 100 ml apă (sau apă minerală carbogazoasă). După ce se amestecă puţin cu un tel, apoi se adaugă 200 g făină şi se amestecă bine. Se lungeşte cu încă aproximativ 180 ml apă, care se toarnă câte puţin şi se amestecă până se omogenizează.

How to make the batter (yield 10 crepes):

Mix 1 egg and a pinch of salt (and 1 tbsp sugar, lemon zest, vanilla essence, if you want your crepes to be sweet), then add 100 ml milk and 100 ml water (or mineral sparkling water). Mix using a whisk, then add 200 g flour and mix well. Add another 180 ml water gradually, whisking continually.

 

 

 

 

 

 

 

Se toarnă câte un polonic de aluat într-o tigaie cu puţin ulei, se coace pe o parte la foc mediu, se întoarce şi se coace şi pe partea cealaltă.

Lightly oil a frying pan, over medium heat. Pour the batter and cook until the bottom is light brown. Turn and cook the other side.

Pentru umplut sunt 2 variante:

  1. după ce aţi întors clătita, aranjaţi umplutura pe o jumătate de clătită, lăsaţi să se coacă, apoi împăturaţi clătita în doua
  2. coaceţi clătitele, le umpleţi, apoi le reîncălziţi puţin în tigaie sau cuptor (asta în cazul în care nu le serviţi imediat când le coaceţi, sau dacă rămân şi le serviţi mai târziu)

For the filling, there are 2 options:

  1. after you turn the crepe, add the topping on half of the crepe, let cook, then fold the crepe
  2. cook all the crepes, fill them and reheat them in a frying pan or in the oven before serving (this works best in case you don’t serve them right away, or for the leftover crepes)

Bon appétit!

About these ads

Posted on February 26, 2012, in Everyday Food/Preparate diverse, Quick recipes / Retete rapide, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 83 other followers

%d bloggers like this: