Bread/Pâine

paine

Ştiu că s-a inventat maşina de pâine şi suntem atât de ocupaţi în ultima vreme încât tentaţia e să “aruncăm” toate ingredientele într-o maşină, după o reţetă care a venit cu ea la pachet, să apăsăm pe un buton şi să avem totul gata… Sună tentant… totuşi, pentru mine rămâne nepreţuită plăcerea de a-mi băga mâinile prin aluat, de a-l modela şi de-a mă “juca” cu el ca un copil care descoperă pentru prima dată cum se simte combinaţia respectivă de ingrediente la atingere, cum se schimbă forma, în ce se transformă… toate astea, plus satisfacţia când mănânci prima felie şi îţi spui în gând: “A meritat tot efortul! Chiar dacă nu arată perfect, ştiu ce am pus în ea şi e sănătoasă.”

Deci, dacă v-am convins, iată reţeta:

I know they invented the bread machine and we’re so busy lately that it’s tempting to just throw all ingredients in following a recipe we got together with the machine, push the button and have it all done for us… It sounds tempting, indeed…. however, I prefer to work the dough with my own hands, to model it following my imagination, to play with it like a child who’s discovering for the first time how it feels like to touch the combination of ingredients, how it changes texture, in what it transforms itself… all these, and the satisfaction I feel when taking the first bite and saying to myself: “It was worth the effort! Even if it doesn’t look perfect, I know what ingredients I used and I know it’s healthy.”

So, if I convinced you, here’s the recipe:

Ingrediente

500 g făină

1 1/2 lingură zahăr

1 lingură sare

1 lingură drojdiuţă uscată

330 ml. apă călduţă

1 lingură ulei de măsline

Ingredients

500 g flour

1 1/2 tablespoon sugar

1 tablespoon salt

1 tablespoon dry yeast

330 ml warm water

1 tablespoon olive oil

 

Se dizolvă drojdiuţa şi zahărul în o parte din apa călduţă şi se lasă la crescut 15-20 minute. Sarea se amestecă cu restul de apă.

După ce a crescut drojdiuţa, se amestecă cele 2 lichide, se face o gaură în mijlocul făinii şi se toarnă lichidele.

Dissolve the yeast and sugar into some of the warm water and let it rise for 15-20 minutes.

Mix the salt with the rest of the water. Once the yeast is bubbling, mix it with the rest of the water, then make a well in the middle of the flour and add the water.

 

 

 

Se amestecă cu mâna, iar după ce s-a încorporat bine făina, se adaugă uleiul de măsline şi se amestecă în continuare. Stir it with your hand and, once you’ve worked the water and flour together, add the olive oil and mix it in.

Se pune aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi se frământă cam 10 minute; se trânteşte de câteva ori de la aproximativ 30 cm. înălţime sau se poate rula din unghiuri opuse cu ambele mâini. Turn the dough out onto a floured surface to knead for about 10 minutes. Stretch the dough away from you, fold it back, then slap it on the surface a few times. You can also roll it from opposite angles using both hands. 


Se pune într-un bol şi se acoperă cu o pungă de plastic, să nu intre aerul. Se lasă la crescut la căldură, până se dublează (1 1/2 – 2 ore). Place it in a bowl, cover it with a plastic bag and let it rise someplace warm until it doubles in size (for about 1 1/2 – 2 hours).

 

 

 

 

 

 

 

Se împarte în 2 sau mai multe bucăţi, care se rulează în formele dorite.

Se taie cu un cuţit foarte bine ascuţit de-a lungul, sau se fac mai multe tăieturi de-a latul.

Se lasă din nou la crescut 1/2 oră, după care se dă la cuptorul preîncălzit, 40-45 min. la 200°C.

Divide it into 2 or more pieces and roll them out into the desired shape.

Cut each loaf one time down the middle, or several times with a sharp blade.

Let them rise again for 1/2 hour.

Pre-heat the oven to 200°C.

Bake the loaves for 40-45 minutes.

 



Posted on November 30, 2011, in Bread basket / Cosul cu paine, Everyday Food/Preparate diverse and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: