Fish Roe Dip/Salată de icre

salata de icre

Un aperitiv românesc, salata de icre se găseşte pe masa de Crăciun, de Paşti sau de orice altă ocazie festivă.

Pentru prietenii mei japonezi, cărora se pare că le place tare mult, am “botezat-o” şi în japoneză-engleză, 鱈子Dip, nume sugerat de o prietenă de-a mea de aici.

Fish roe dip is a Romanian hors-d’oeuvre that we always make for Christmas or Easter dinner, or on any other special occasion.

For my Japanese friends, who seem to enjoy it a lot, I have a Japanese-English name, suggested by one of my friends: 鱈子Dip.

  

 

Ingrediente

100 g icre

suc de lămâie

150 ml ulei de floarea soarelui

puţină apă (minerală, de preferinţă)

Ingredients

100 g fish roe (鱈子)

lemon juice

150 ml salad oil

some water (preferably sparkling mineral water)

Se pun icrele într-un bol. Se stoarce puţin suc de lămâie peste, apoi se toarnă uleiul, puţin câte puţin, amestecându-se continuu, cu un mixer sau cu o lingură de lemn. În final se stropesc cu puţină apă, care le face mai pufoase.

Se serveşte pe pâine. Merg foarte bine cu ardei roşu.

In a bowl put the fish roe and squeeze some lemon juice. Add the oil little by little, mixing constantly, with a hand mixer or a wooden spatula. Sprinkle some water in the end. This will make the dip fluffy.

Serve on bread. It goes well with red bell pepper.



Posted on December 24, 2011, in Hors d'oeuvres/Aperitive, Quick recipes / Retete rapide and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: