Romanian Cabbage Rolls/Sarmale

Romanian cabbage rolls

Cu siguranţă sarmalele sunt preparatele din bucătăria românească cu care ne putem mândri cel mai mult! Nu mi-aş putea imagina o masă de sărbători fără ele.

Probabil ceea ce le dă gustul deosebit sunt cimbrul şi mărarul, care se combină excelent cu varza… iar servite cu smântănă acră şi cu mămăliguţă… un adevărat deliciu!

Eu le fac cu varză proaspătă, dar sunt la fel de bune ca cele făcute cu varză acră. Dacă le faceţi cu varză proaspătă, trebuie fiartă puţin, ca să puteţi rula sarmalele.

I can certainly call Romanian cabbage rolls the Rolls Royce of Romanian cuisine :-)! I couldn’t imagine a holiday dinner without them.

What makes them so delicious must be the summer savory and the dill weed that go well with cabbage… and if you serve them with sour cream and polenta… a true delight!

I make mine with fresh cabbage, but they are as tasty as with the traditional sour cabbage. If you choose fresh cabbage you need to boil or steam it a little at first, otherwise you cannot roll it.

Ingrediente

1 varză mare

400 g carne tocată de porc şi vită

50 g orez

1 ceapă medie

1 ou

cimbru, mărar

sare, piper

4-5 foi de dafin

50-60 ml bulion

vegeta (după gust)

4-5 felii de şuncă

Ingredients

1 large cabbage head

400 g ground pork and beef mix

50 g rice

1 medium-sized onion

1 egg

summer savory, dill weed

salt, pepper

4-5 bay leaves

50-60 ml tomato juice

Vegeta (to taste)

4-5 bacon slices

Mod de preparare

Se lasă orezul în apă cel puţin o oră.

Dacă varza este proaspătă, se fierbe în apă sau pe aburi până devin moi frunzele, apoi se taie cotorul.

Şunca se căleşte puţin în ulei.

Ceapa se toacă mărunt.

Umplutura: se amestecă ceapa, oul, carnea, orezul, cimbru, mărar, vegeta, sare şi piper.

Se taie cotorul foilor de varză, se umplu şi se rulează.

How to make

Soak rice in water for at least one hour.

If you are using fresh cabbage, boil or steam it a little until the leaves get soft and tender then cut core out.

Stir fry the bacon in a little oil.

Dice the onion.

Filling: mix onion, egg, meat, rice, summer savory, dill weed, Vegeta, salt and pepper.

Cut the cabbage leaves, remove the veins, fill with the meat mixture and roll.

Se aşează într-o cratiţă straturi, se pun între ele şunca şi foile de dafin, iar pe deasupra şi dedesupt se pune câte un strat din varza care a rămas, tăiată marunt. Place some left over shredded cabbage on the bottom of a large pot, add rows of cabbage rolls, add the bacon and bay leaves in between the rolls and top them with some more shredded cabbage.

 

 

 

 

 

 

Se toarnă apă peste, se adaugă sare, mărar şi cimbru, se acoperă cu un capac şi se fierb la foc mic pană s-au fiert carnea şi orezul. La final se adaugă bulion şi se mai fierb 1-2 minute.

Se servesc cu smântână acră şi mămăliguţă sau pâine.

Add water, salt, dill weed and savory, cover with a lid and cook until the meat and rice are done. Add tomato sauce and continue cooking for 1-2 minutes.

Serve with sour cream and polenta or bread.


Posted on December 28, 2011, in Everyday Food/Preparate diverse and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Very nice post. I am planning to make/post Iranian version in the next couple of months.😀

    • Thank you for your nice comment.
      I’m looking forward to the Iranian version. Actually I have an Iranian friend and she told me that they too make cabbage rolls, but slightly different, of course, so I’ve been curious all along.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: