Sweet Potato Rolls/Rulouri cu cartof dulce

sweet potato rolls

Foarte interesant la bucatăria japoneză mi se pare faptul că se fac deserturi cu fasole sau cartofi… e drept ca şi noi facem găluştele cu prune cu cartofi, dar în rest, când mă gândesc la desert nu prea am în minte legume…

Aşa că, de mult m-a tentat să încerc un desert cu cartof dulce, care îmi place în mod deosebit, şi ieri mi-a venit o idee: ce-ar fi să încerc să fac nişte rulouri cu o pastă din cartof dulce? Aveam nişte さつまいもようかん (satsumaimo – cartof dulce, youkan – desert făcut din fasole, agar-agar şi zahăr) şi m-am gandit că trebuie să meargă foarte bine în nişte rulouri dulci. Şi într-adevăr au ieşit foarte bune!

Bine-nteles că rulourile pot fi umplute şi cu brânză dulce, stafide, cranberries, dulceaţă, nutella, orice doriţi.

Something I find fascinating about Japanese cuisine is the fact that they make dessert with beans or potatoes… it’s true that we also make plum dumplings with potatoes, but that’s about the only time we use vegetables in desserts…

So, for a long time I wanted to try some dessert with sweet potato, which I like very much, and the other day I had an idea: how about trying some sweet potato paste rolls? I had some さつまいもようかん (satsumaimo – sweet potato, youkan – dessert made with beans, agar-agar and sugar) and I figured this could go well with  some sweet rolls. And indeed they were delicious!

Of course these rolls can have other fillings as well: cream cheese, raisins, cranberries, jam, nutella, anything you like.

Ingrediente

40 g unt (topit)

40 g zahăr

1 ou

120 ml lapte

un praf de sare

1 linguriţă de drojdiuţă uscată

350 g făină

coajă de lămâie, esenţă de vanilie

Ingredients

40 g butter (melted)

40 g sugar

1 egg

120 ml milk

a pinch of salt

1 tsp dry yeast

350 g all-purpose flour

lemon zest, vanilla essence

 

Mod de preparare

Drojdiuţa şi o lingură de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se lasă să crească.

Restul de zahăr se amestecă cu oul. Făina se amestecă cu sarea, apoi se face o gaură în mijlocul făinii şi se toarnă toate celelalte ingrediente în afară de unt. După ce s-au amestecat toate, se adaugă untul topit.

Se frământă şi se lasă la crescut ca şi pâinea.

How to make

Dissolve yeast and a tablespoon of sugar into the warm milk and let rise.

Mix the rest of the sugar with the egg. Mix flour with salt, then make a hole in the flour and add the rest of the ingredients except the butter. Mix well and incorporate the melted butter.

Knead and let rise (see bread).    

 

 

 

 

 

 

 

Se întinde aluatul în formă rotundă, apoi se taie în 8 bucăţi (ca la pizza). Fiecare bucată se umple cu pastă de cartof dulce (sau altceva) şi se rulează în formă de croissant.

Se lasă iar la crescut 20 minute, după care se dau pe deasupra cu ou.

On a floured surface, make a round shape and cut in 8 pieces (like pizza). Fill each piece with the desired filling and roll them like a croissant.

Let rise for another 20 minutes, then brush with egg wash.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se dau la cuptor 22 minute la 190°C.

Merg foarte bine cu lapte sau cafea.

Preheat oven to 190°C. Bake for 22 minutes.

Serve with milk or coffee.

 

Posted on January 28, 2012, in Bread basket / Cosul cu paine and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: