Nikujaga

nikujaga

Nikujaga este o mâncare tradiţională japoneză, făcută din carne (niku) şi cartofi (jagaimo). Se pot adăuga şi alte legume, în funcţie de preferinţă, şi se poate servi cu orez. Eu am făcut-o şi cu morcovi, ceapă, fasole verde şi shirataki (tăiţei făcuţi dintr-o legumă numită konjac). Nikujaga is a traditional Japanese food, made mainly with meat (niku) and potatoes (jagaimo). You can also add other vegetables and serve it with rice, if you prefer. I also added carrots, onion, snap beans and shirataki (noodles made from konjac yam).
Ingrediente

200 g carne vită (feliată subţire)

2 cartofi

1 ceapă

1 morcov

shirataki (opţional)

fasole verde

2 linguri sos soia

2 linguri sake

1 lingură zahăr

2 linguri mirin

ulei

supă dashi sau apă

kombu

katsuobushi

Ingredients

200 g thinly sliced beef

2 potatoes

1 onion

1 carrot

shirataki noodles (optional)

snap beans

2 tbsp soy sauce

2 tbsp sake

1 tbsp sugar

2 tbsp mirin

vegetable oil

dashi soup or water

kombu strip

katsuobushi

 

 

 

 

 

 

Mod de preparare

Supa de kombu

Se pune apă şi o bucată de 5 cm de kombu într-un vas şi se lasă 30 minute. Se dă la fiert la foc mediu, până începe să fiarbă. Se opreşte focul şi se adaugă katsuobushi. Se lasă la infuzat, apoi se strecoară.

Nikujaga

Se căleşte carnea în ulei, se adaugă ceapa, cartofii şi morcovul şi se călesc şi ele. Se adaugă shirataki şi supa de kombu, sake, mirin, sosul de soia şi zahărul şi se lasă la fiert acoperite, dar nu de tot, până când sunt făcute.

Cu câteva minute înainte de a fi fierte, se adaugă fasolea.

How to make

Kombu soup

Put a 5 cm kombu strip and water into a pan and let sit for 30 minutes. Place the pan over medium heat and simmer until it starts to boil. Turn off the heat and add katsuobushi. Let sit for 10-15 minutes, then strain.

Nikujaga    

Sauté beef in vegetable oil, add onion, carrot and potatoes and sauté together for a few minutes. Add shirataki noodles, kombu soup, sake, mirin, soy sauce and sugar, and cook covered, but not completely, until they are all done.

Add snap beans a few minutes before they are done.


Posted on February 11, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: