Truffles/Trufe de ciocolată

truffles

Azi am făcut trufe de ciocolată mai mult ca un pretext să vă povestec cum e în Japonia de Valentine’s Day… e în felul următor: femeile oferă ciocolată bărbaţilor pe care îi admiră/apreciază/iubesc etc. “Ce fain!!!” parcă îi şi aud pe toţi bărbaţii… staţi că nu e chiar aşa de simplu, că respectivul cadou trebuie “întors” peste o lună, pe 14 martie, când e White Day, adică ziua când cei care au primit ciocolată de Sf. Valentin, trebuie să dea înapoi ciocolată femeilor de la care au primit azi. Interesant obicei, nu?Şi, să revenim la trufe… se fac foarte simplu: 250 g ciocolată (de preferinţă amăruie, sau amestecată, amaruie şi cu lapte) se topeşte pe aburi împreună cu 100 ml. smântână lichidă. Se amestecă până se omogenizează. Iasă o ganache care se lasă la frigider câteva ore. Se fac nişte biluţe care se trec prin cacao.Am încercat să le trec şi prin nucă de cocos, şi să pun o alună în ele, dar, sincer, nu mi-au plăcut, şi am rămas la combinaţia simplă dintre ciocolată şi cacao. Dacă vreţi, puteţi încerca şi să le treceţi prin nucă tăiată mărunt. Today I made truffles, more as an excuse to tell you how they celebrate Valentine’s Day here, in Japan… it goes like this: women give chocolate to men they admire, appreciate or love. Men might find this appealing, but the thing is that this gift must be returned a month later, on March 14, when they celebrate the so called White Day, a day in which men must return the chocolate gift to all the women they received a gift from today. Interesting custom, right?And, back to my truffles… they are really fast and easy to make: bain-marie 250 g chocolate (preferably dark, or at least a part of it) with 100 ml heavy cream. Mix until chocolate is melted and mixture is smooth. This is called ganache. Keep it in the fridge for a few hours. Make balls and coat them in cocoa powder.I tried to coat them in shredded coconut or to put hazelnuts inside, but frankly I prefer the simple combination of chocolate and cocoa powder. You can also coat them in finely chopped walnuts, if you want.

 Happy Valentine’s Day!

Posted on February 14, 2012, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: