Gyoza


gyoza

Gyoza sunt nişte colţunaşi umpluţi cu carne şi legume. Reţeta e la origine chinezească, dar a devenit foarte populară în Japonia, iar ceea ce vă prezint eu aici este reţeta japoneză. Aici colţunaşii se găsesc gata făcuţi, trebuie pregătită doar umplutura. Gyoza are fried dumplings filled with ground pork and vegetables. The recipe originated in China, but now is very popular in Japan. I made Japanese style gyoza. Here in Japan I can buy the gyoza dumplings in a supermarket, so all I need to prepare is the filling.
Ingrediente pentru umplutură

(pentru 20 bucăţi)

100 g carne tocată de porc

puţină varză tocată mărunt

câteva fire de ceapă sau usturoi verde

sare, piper

sos de stridii

Ingredients for the filling

(20 pieces)

100 g ground pork

some chopped cabbage

some chopped scallions or garlic chives

salt, pepper

oyster sauce

 

 

 

 

 

 

Mod de preparare                                                                  

Se amestecă ingredientele pentru umplutură şi se pune câte o linguriţă în colţunaş, se umezeşte cu apa jumătate din marginea lui, apoi se împătură în două, formându-se pliuri. Se pun în tigaia cu puţin ulei de susan, cu pliurile in sus. Se prăjesc până îşi formează o crustă, apoi se adaugă apă (cam 1 cm) şi se lasă la fiert acoperite, aproximativ 10 minute, până scade apa. Se mai adaugă ulei de susan şi se mai prăjesc puţin si pe celelalte părţi.

Se servesc cu un sos făcut din sos de soia, oţet de orez şi ulei de susan.

How to make

Mix all ingredients for the filling. Place a teaspoon of the filling in the center of the wrappers, moisten half of its edges with water and seal, making creases.  

Heat some sesame oil in a frying pan, place dumplings creases up and cook for about 1 minute, until lightly brown.  Add 1 cm of water and cover with a lid. Let steam until the water is gone (about 10 minutes). Add some sesame oil and fry on other sides a little more.

Serve with a sauce made of soy sauce, rice vinegar and sesame oil.


Posted on March 20, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: