Biscuit Salami/Salam de biscuiţi

salam de biscuiti

Salamul de biscuiţie un desert românesc foarte simplu de făcut, care nu necesită cuptor. Numele îi vine de la faptul că e făcut din biscuiţi şi seamănă cu o rudă de salam.Se pot pune în el stafide, nucă de cocos, nuci, orice credeţi că v-ar plăcea. Eu am pus stafide şi nucă de cocos.Pentru a obţine o reţetă de post, înlocuiţi laptele cu apă, iar untul cu margarină. Biscuit salami is a Romanian dessert, very easy to make, no need to use an oven.The name comes from the fact that it is made of biscuits and it looks like a salami roll.  It can be filled with raisins, coconuts, walnuts, anything your heart desires.🙂 I added raisins and coconuts.For vegans, replace milk with water, and butter with margarine.
Ingrediente(pentru 2 rulouri de aprox. 20cm.)

250 g biscuiţi simpli

50 g unt

80 ml lapte

50 ml apă

1 lingură cacao

2 linguri zahăr

un praf de sare

esenţă de rom

stafide, nucă de cocos etc.

Ingredients

(yields 2 rolls about 20cm. long)

250 g Marie biscuits

50 g butter

80 ml milk

50 ml water

1 tbsp cocoa powder

2 tbsp sugar

a pinch of salt

rum essence

raisins, coconuts etc.


 

 

 

 

 

Mod de preparareBiscuiţii se zdrobesc cu un sucitor, dar se lasă şi câteva bucăţi mai mari.

Se amestecă untul, laptele, apa, cacaoa, zahărul şi sarea şi se dau la foc mic până se topesc zahărul şi untul. Se adaugă esenţa de rom, stafidele şi nuca de cocos (ca să se înmoaie) şi se lasă să se răcească puţin.

Se toarnă peste biscuiţi şi se amestecă bine.* Se împarte în 2 şi se pune pe 2 folii de aluminiu de aproximativ 20/30cm. Se fac forme de rulouri şi se învelesc în aluminiu. Se dau la frigider 4-5 ore.

Se taie felii.

*În funcţie de tipul de biscuiţi folosiţi, s-ar putea să nu aveţi nevoie de toată cantitatea de sirop, aşa că ar fi bine să-l adăugaţi puţin câte puţin, doar până se leagă biscuiţii, să nu devină prea moale salamul.

How to make

Crumble the biscuits using a rolling pin, but leave some bigger bits too.

Mix butter, milk, water, cocoa powder, sugar and salt on low heat until sugar and butter are melted. Add rum, raisins and coconut pieces and let them melt in until the syrup cools off a little.

Pour syrup over the biscuit mixture and mix until you have a homogeneous paste.* Divide into 2 parts and place them on 2 aluminium foils about 20/30cm. Roll them up and keep them in the fridge for 4-5 hours.

Slice and serve.

*Depending on the biscuits you use, you might not need the entire amount of syrup, so I suggest adding a little at a time, until the biscuits hold together but they don’t get too mushy.

Posted on April 3, 2012, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. I’ve always liked that…. when are you coming over to make me some ? haha….🙂

  2. Whenever you want…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: