Hijiki gohan (Hijiki Rice/Orez cu hijiki)

hijiki gohan

V-aţi întrebat vreodată de ce au japonezii părul atât de strălucitor şi frumos? Se pare că datorită consumului regulat de hijiki, o algă de mare. Şi dacă am spus “algă de mare”, cred că nu mai e nevoie să enumăr toate beneficiile… spun doar că merită toată atenţia.Dacă aveţi hijiki uscat (ca mine), trebuie lăsat în apă cam 30 minute, sa-şi revină la forma iniţială. Deoarece după ce este lăsat în apă îşi măreşte volumul şi greutatea, se folosesc cam 1-2 linguri de hijiki uscat. Se aruncă apa, se mai clăteşte o dată, şi poate fi folosit.Orezul cu hijiki este un fel de takikomi gohan, adică orez gătit împreună cu legume, ciuperci, peşte sau carne.

Eu îl fac în maşina de orez.

Mod de preparare

Se lasă 1 lingură de hijiki in apă rece 30 minute.

Se spală orezul (1 cană) şi se pune în maşina de orez, peste care se adaugă 200 ml apă, o foaie de 5 cm lungime de kombu (opţional), 1/2 lingură de sake, 1/2 lingură de mirin, 1 lingură de sos de soia şi se amestecă.

După ce s-a umflat hijiki, se aruncă apa de pe el, se mai clăteşte o dată şi se pune peste orez. Se adaugă 1/2 morcov tăiat felii subţiri şi nu se mai amestecă.

Când e gata orezul, se amestecă toate. Se presară seminţe de susan (de data asta eu am uitat :-)).

În general se pune şi aburaage (tofu prăjit), dar eu nu am pus.

Have you ever wondered why Japanese people have such beautiful lustrous hair? They say it’s because they eat regularly hijiki, a kind of seaweed. And when I say seaweed, I guess there’s no need to remind you of all the health benefits… I’m just saying it’s worth trying.If you have (like me) dry hijiki, you need to soak it in water for about 30 minutes. That way it will return to its original size, which will be much bigger than initially, so you only need about 1 or 2 tablespoons of dry hijiki. After you soak it, rinse it and you can use it.Hijiki rice is a type of takikomi gohan, meaning rice cooked together with vegetables, mushrooms, fish or meat.  

I make it in my rice cooker.

How to make

Soak 1 tbsp of hijiki in cold water for 30 minutes.

Wash 1 cup of rice and add 200 ml. water, a 5 cm long kombu strip, 1/2 tbsp sake, 1/2 tbsp mirin, 1 tbsp soy sauce and mix them all in the rice cooker.

Rinse hijiki, cut 1/2 carrot into strips and top the rice with the carrot and hijiki. Do not mix anymore.

When the rice is done, mix well and top with sesame seeds (I forgot this time :-)).

Some people also add aburaage (fried tofu), but this time I didn’t use any.

Posted on April 20, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: