Strawberry Shortcake/Tort cu capşuni

strawberry shortcake

Acest delicios tort cu căpşuni e în stil japonez şi se face de obicei la zile de naştere sau la ocazii speciale. Este acoperit cu frişcă şi umplut cu un strat de frişcă şi căpşuni tăiaţi bucăţi.

Ingrediente

(pentru o tava de 20-21 cm)

200 g căpşuni

1 kiwi (opţional)

250-300 ml frişcă

5 linguri zahăr pudră

Blat

4 ouă

120 g zahăr

120 g făină

20 g unt

1 lingură lapte

estenţă de vanilie

Sirop

5 linguri zahăr

5 linguri apă

This is a Japanese style shortcake, made usually for birthdays or special occasions. It is covered in whipping cream and filled with whipping cream and strawberries cut into small pieces.

Ingredients

(makes one 20-21 cm sponge cake)

200 g strawberries

1 kiwi fruit (optional)

250-300 ml whipping cream

5 tbsp confectioner sugar

Sponge cake

4 eggs

120 g caster sugar

120 g flour

20 g butter

1 tbsp milk

vanilla essence

Syrup

5 tbsp sugar

5 tbsp water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mod de preparare

Se spală căpşunii şi se lasă 6-10 bucăţi pentru decorat pe deasupra. Restul se taie bucăţi.

Untul se topeşte împreună cu laptele.

Albuşurile se bat spumă cu un mixer, se adaugă în 2-3 rânduri jumătate din zahăr şi se bate în continuare cu mixerul.

Gălbenuşurile se bat cu restul de zahăr, tot cu mixerul, până se albesc.

(De aici încolo se lucrează cu o lingură de lemn şi se amestecă uşor şi bine, până se încorporează complet restul ingredientelor.)

Peste albuşuri se adaugă amestecul de galbenuşuri, esenţa de vanilie, făina cernută, în 2-3 reprize şi untul cu laptele.

Se toarnă în tava cu hârtie de copt şi se dă la cuptor, fără preîncălzire, 45 minute la 160°C.

Se lasă la răcit pe o gratie până se răceşte complet.

Decorarea

Apa şi zahărul pentru sirop se pun pe foc până fierbe apa şi se lasă să se topească zahărul şi să se răcească.

După ce s-au răcit (şi blatul şi siropul) se taie blatul în două şi se însiropează pe părţile din interior.

Se bate frişca cu zahărul pudră. O parte se amestecă cu bucăţile de căpşuni.

Se umple blatul cu frişca cu căpşuni, iar cu restul de frişcă se înveleşte tortul. Pe deasupra se decorează tortul cu căpşunii întregi şi felii de kiwi.

Dacă încercaţi, mi-ar plăcea să aud cum a ieşit.

How to make

Wash strawberries and reserve 6-10 pieces to decorate the cake. Cut the rest into pieces.

Mix butter and milk and heat until butter melts.

Whisk egg whites using an electric mixer, add half of the sugar in 2-3 separate additions and continue mixing.

Mix egg yolks with the rest of the sugar until they turn pale.

(From now on use a spatula and fold in the rest of the ingredients gently and thoroughly.)

Add the egg yolk mixture and vanilla essence to the egg white mixture, then the flour (sieved) in 2-3 separate additions, and the milk and butter mixture.

Pour the batter into a pan lined with parchment paper and bake at 160°C for 45 minutes (no preheating).

Let cool completely on a rack.

Decoration

Dissolve sugar in boiling water and let aside to cool.

When both sponge cake and syrup are cooled, cut cake in two and brush both inside surfaces of the cake with the syrup.

Whisk whipping cream with confectioner sugar.

Mix half of it with the cut strawberries. Reserve the other half for top and sides of the cake.

Spread whipping cream and strawberry mixture over the bottom half of the cake. Cover with the top part and frost top and sides of the cake with the rest of the cream. Decorate with the reserved strawberries and kiwi slices.

If you try it, I’d like to know how it turned out.

Posted on April 22, 2012, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: