Kinpira gobo

kinpira gobo

Revin cu o reţetă traditională japoneză, Kinpira gobo, care se face din morcov şi rădăcină de brusture şi se poate servi lângă felul principal de mâncare, sau se poate pune în cutia cu pranz de luat la serviciu/şcoală.

O să trec direct la modul de preparare, deoarece cantităţile sunt complet în funcţie de preferinţe.

Brusturele se curăţă, apoi se taie fâşii pe diagonală şi se ţine în apă cu puţin oţet până se foloseşte, ca să nu se înnegrească (cred că imaginea e ceva mai explicită🙂 ). Morcovul se taie felii subţiri şi înguste.

Se căleşte brusturele în ulei de susan, iar după câteva minute se adaugă şi morcovul. Când s-au călit, se adaugă un sos făcut din sos de soia, mirin, sake şi zahăr şi se lasă până scade sosul.

În final se presară seminţe de susan.

I have another traditional Japanese recipe, Kinpira gobo that is made with carrots and burdock root and served at home or in lunch boxes for work/school.

I will go straight to explain how to make it, since the amounts depend on how much you’d like to make.

Peel burdock, then julienne it diagonally. Keep it in vinegar water until you cook it, otherwise it will soon turn black (see image for the way to julienne it). Julienne carrot.

Sauté burdock root in sesame oil for a few minutes, then add carrot strips and continue to sauté for a few more minutes. Add a sauce made of soy sauce, sake, mirin and sugar and continue cooking until the liquid evaporates.

Sprinkle sesame seeds.  

 

Posted on April 29, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: