Smoked Salmon Crepes/Clătite cu somon afumat

smoked salmon crepes

O altă reţetă de clătite (am menţionat că eu sunt fata cu clătitele, nu?), tot sărate, dar de data asta nu cu făină neagră (sarrasin), ci cu albă şi cu altă umputură, evident. Cantităţile s-au schimbat cu făină albă, faţă de când le-am făcut cu făină sarrasin.Mai făcusem o dată cu mărar uscat, dar primăvara asta am pus nişte mărar în grădină şi de-abia am aşteptat să fac cu proaspăt!

Dacă e prea mult să faceţi 10 clătite sărate, puteţi adăuga o lingură de zahăr şi esenţă de vanilie în aluatul rămas şi să faceţi şi desert (clătite dulci). Eu am făcut cu mere rase cu scorţişoară. (Până să fac o poză la cele cu măr, nu mai rămăsese nici una…)

Dar vă împărtăşesc reţeta, e foarte simplu de făcut: se rad 1-2 mere (depinde cât de mari sunt şi câte clătite v-au rămas), se adaugă 1 lingură de zahăr şi scorţişoară şi se dau la foc mediu, amestecându-se din când în când, până scade sucul lăsat de mere. Se umplu clătitele dulci cu el.

Here I come with another crepe recipe (did I mention I’m the crepe girl?) for salty crepes, but this time not with black wheat flour (sarrasin), but with white flour and a different filling, of course. The amounts differ when using all-purpose flour.I had made before using dry dill, but this spring I planted some dill weed myself, so I could hardly wait to try with the fresh one!

If 10 salty crepes are too much, feel free to add 1 tbsp sugar and vanilla essence to the leftover batter and have some dessert (sweet crepes). I made with apples and cinnamon. (Unfortunately they were all gone by the time I wanted to take a picture…)

But I will share the recipe, which is really easy: peel and grate 1-2 apples (depends on how many crepes are left and how big the apples are), and mix with 1 tbsp sugar and some cinnamon. Cook over medium heat until the juice is gone, stirring occasionally. Fill the sweet crepes.

Ingrediente

(pentru 10-12 clătite)

ulei sau unt

1 ou

1/4 linguriţă de sare

300 gr. făină

100 ml. lapte

250 ml. apă minerală carbogazoasă

Umplutura

somon afumat

smântână acră

ceapă roşie

mărar

sare, piper

Ingredients

(yields 10-12 crepes)

vegetable oil or butter

1 egg

1/4 tsp salt

300 g flour

100 ml milk

250 ml mineral sparkling water

Filling

smoked salmon

sour cream

red onion

dill

salt, pepper

 

 

 

 

 

 

 

 

Mod de preparare

Se amestecă oul cu sarea, se adaugă laptele, 100 ml. apă, apoi făina, amestecându-se continuu, cu un mixer. Se adaugă restul de apă şi se amestecă bine.

Intr-o tigaie se încinge puţin ulei sau unt şi se toarnă câte un polonic de aluat. Se roteşte tigaia până se distribuie aluatul egal. Se coc pe ambele părţi până se fac puţin maronii.

Smântâna se amestecă cu mărar, sare şi piper.

Se pune amestecul de smântână, apoi felii de ceapă roşie şi somon pe jumătate din fiecare clătită şi se împătură în două.

Se servesc pe un strat de salată.

How to make

Mix egg with salt, add milk, 100 ml water, then the flour, mixing continuously, with an electric mixer. Add the rest of the water and mix thoroughly.

Lightly oil a frying pan over medium heat (you can use vegetable oil or butter). Pour a ladle of batter on the pan and swirl it to distribute the batter evenly. Cook until golden brown on both sides.

Mix sour cream, salt, pepper and dill.

Spread sour cream mixture, slices of red onion and salmon on half of each crepe, and fold in two.

Serve on a bed of lettuce.

 

Bon appétit!


Posted on May 2, 2012, in Everyday Food/Preparate diverse, Quick recipes / Retete rapide and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: