Takenoko gohan (Rice with Bamboo Shoots/Orez cu muguri de bambus)

takenoko gohan

Tot din categoria takikomi gohan (orez amestecat cu legume, ciuperci, peşte sau carne) am făcut orez cu bambus. Este o mâncare de primăvara, când apar mugurii de bambus, care sunt foarte sănătoşi.Mugurul de bambus l-am tăiat în două şi l-am fiert cam 30 minute în apă în care am pus puţin orez.  După ce a fiert şi s-a răcit, am îndepărtat foile şi l-am tăiat felii subţiri.

Din nou am folosit maşina de orez: am spălat orezul, l-am pus în maşina de orez, am potrivit de apă, am adăugat o lingură de sake, una de mirin şi două de sos de soia şi le-am amestecat. Apoi am pus deasupra o bucată de kombu şi feliile de muguri de bambus, după care nu am mai amestecat. Am pornit maşina, iar când a fost gata, am mai lăsat 10 minute acoperit, după care am amestecat orezul cu bambusul.

De obicei se adaugă şi felii de aburaage (tofu prăjit) în takenoko gohan, dar eu nu sunt mare fan, aşa că am făcut fără.

Today I’m posting another recipe for takikomi gohan (rice cooked together with vegetables, mushrooms, fish or meat), rice with bamboo shoots. It’s a spring dish, when fresh bamboo shoots are available.I cut the bamboo shoot in 2 and boiled it together with some rice for about 30 minutes. I let it cool, then I peeled the outer skin off and sliced it.

To make takenoko gohan I used again my rice cooker: I washed the rice, put it in the rice cooker, added water, a tablespoon of sake, one of mirin and two of soy sauce and mixed. I added a kombu strip, then topped with the bamboo shoots (and didn’t mix anymore). I pressed the Start button and when it was done, I let it covered for another 10 minutes, then I mixed the rice with the bamboo.

Usually people also add aburaage (fried tofu) in takenoko gohan, but I’m not too crazy about it, so I let it out.

     

   

 

Posted on May 9, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: