Fruit Pastry Cake/Plăcintă cu fructe

fruit pastry cake

Plăcinta asta cu fructe (reţeta Happy Home Baking) a fost o adevărată provocare: am încercat-o în multe combinaţii, de fructe şi chiar cu brânză, şi întotdeauna a ieşit foarte bună!Totuşi, sunt câteva fructe pe care le-aş recomanda: afine, căpşuni, portocale. Am pus şi grapefruit, care mie îmi place tare mult, dar în plăcintă nu mi-a plăcut foarte mult – a 2-a oară nu aş mai pune. Odată am combinat afine cu o cremă de brânză (brânză dulce amestecată cu puţin zahăr şi smântână) şi s-au combinat tare bine. A fost bună şi cu struguri, cireşe sau prune, doar că fructele care sunt mai grele se lasă la fundul tăvii. Bănuiesc că merge bine şi cu mure sau zmeură, sau cu fructe din conservă, dar încă n-am încercat. This fruit cake (recipe source: Happy Home Baking) was a real challenge to me: I tried it many times, different combinations of fruits, even cream cheese, and it does cause addiction!There are some fruits I’d recommend: blueberries, strawberries and oranges. I also tried grapefruit, that I personally love, but I didn’t like it very much in this cake – I wouldn’t use it a second time. One time I combined blueberries with cream cheese (cream cheese mixed with sugar and sour cream) and it turned out well. It tasted good when made with grapes, cherries or plums, but fruits that are a bit heavier will sink to the bottom. I suppose blackberries or raspberries also go well, or canned fruits, but I haven’t tried yet.
Ingrediente

(pentru o tavă rotundă de 20 cm)

65 g unt (la temperatura camerei)

120 g zahăr tos

35 g smântână

2 ouă

coajă de lămâie, esenţă de vanilie

130 g făină

1 linguriţă praf de copt

fructe

zahăr pudră (opţional)

Ingredients

(for a 20 cm round cake pan)

65 g butter (room temperature)

120 g caster sugar

35 g sour cream

2 eggs

lemon zest, vanilla essence

130 g all-purpose flour

1 tsp baking powder

fruits

icing sugar (optional)

 

 

 

 

 

 

 

Mod de preparare

Se amestecă untul cu zahărul, se adaugă smântâna, se incorporează ouăle, unul câte unul, apoi se adaugă esenţa de vanilie şi coaja de lămâie.

Făina se cerne împreună cu praful de copt şi se adaugă amestecului anterior. Se toarnă în tava cu hârtie de pergament şi se pun fructele pe deasupra.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 60 minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Se scoate din cuptor şi se lasă 10 minute în tavă să se răcească, apoi se scoate pe un grătar şi se lasă să se răcească complet.

Se presară cu zahăr pudră. (opţional)

How to make

Beat butter and sugar, add sour cream, incorporate eggs, one by one, then add vanilla essence and lemon zest.

Sieve flour and baking powder and mix with the rest. Pour in a pan lined with parchment paper and top with the fruits.

Preheat oven to 180°C. Bake for 60 minutes or until a toothpick inserted into it comes out clean.

Let it cool in the pan for 10 minutes, then transfer on a rack to let cool completely.

Dust with icing sugar. (optional)

      


Posted on June 19, 2012, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: