Okonomiyaki

okonomiyaki

Okonomiyaki este un fel de clătită (unii o numesc chiar “pizza”) japoneză, cu legume şi şuncă prin ea şi pe deasupra cu un sos numit okonomi sauce şi maioneză. Ingredientele nu sunt bătute în cuie, merge orice e la îndemână şi poate fi pus într-o clătită.Şi ingredientele pentru aluat pot fi la ochi, se face un aluat dintr-un ou, 50 g făină şi 80 ml apă. Se potriveşte de sare şi piper.

Legumele (eu am pus varză, dovlecel şi ceapă verde) se taie bucăţi şi se amestecă cu aluatul. Se poate pune şi şuncă, tăiată bucăţi, în aluat, sau pe deasupra, după ce se întoarce.

Se toarnă aluatul cu un polonic în tigaie (eu am folosit o tigaie Tefal şi nu am pus ulei) şi se apasă puţin deasupra să fie cât mai dreaptă, ca să se prăjească egal pe partea cealaltă. Se prăjeşte pe ambele părti.

Ca şi topping se poate pune okonomi sauce, maioneză, katsuobushi (fâşii uscate de macrou), aonori (alge de mare nori uscate şi mărunţite bine) şi beni shoga (ghimbir murat).

Okonomiyaki is a kind of Japanese pancake (some people call it pizza) with vegetables and ham and topped with a special sauce called okonomi sauce and mayonnaise. The ingredients may vary, anything on hand and that can be cooked is ok.The amounts for the batter can also vary; mix an egg, 50 g flour and 80 ml water. Add salt and pepper to taste.

Cut vegetables (I used cabbage, zucchini and green onions) into pieces and add to the batter. Add bacon cut into pieces, if desired. You can also top the okonomiyaki with the bacon slices after you flip it.

Pour into a heated pan (I used a non-stick one, without any oil) and press it gently to flatten it, so that when you flip it, it will be evenly cooked. Fry on both sides until it gets golden.

For topping you can use okonomi sauce, mayonnaise, katsuobushi (dry bonito flakes), aonori (dried nori seaweed) and beni shoga (pickled ginger).

Poftă bună! Bon appétit!

Posted on July 16, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: