Cozonac cu nucă/Romanian Walnut Bread

cozonac cu nuca

Nici un blog cu reţete româneşti fără cozonac, nu? Bine-nţeles că nu putea să lipsească reţeta celui mai bun, după părerea mea, desert din bucătăria românească. E drept că e o provocare să-l faci (durează aproape 4 ore până e gata), dar eu zic că merită din plin efortul!Merge cu nucă măcinată, cu stafide, cu rahat şi odată o să incerc neapărat şi cu fructe uscate şi o să completez cu poze. Dar deocamdată am făcut cu nucă măcinată. Se pot şi combina (nucă şi stafide, de exemplu).In mod normal se face cu drojdiuţă proaspătă, dar eu am făcut cu drojdiuţă uscată şi a ieşit foarte bine. Important e să se activeze drojdiuţa. I feel like my blog would’t be complete without this recipe… the Romanian Walnut Sweet Bread, that we usually make for holidays, especially Christmas and Easter. It is, in my opinion, the best dessert in Romanian cuisine. I admit that making it is a real challenge (it takes almost 4 hours from start to end), but trust me, it’s worth all the time and effort!I can be filled with walnuts, raisins, Turkish delight, and I will definitely try dry fruits next time and let you know how it turned out. You can also combine them (walnuts and raisins, for example).In Romania we use fresh yeast to make it, but I used dry yeast and it was ok. The only thing that matters is that the yeast activates.
Mod de preparare

(pentru 2 cozonaci de 22cm/11cm)

  1. Se dizolvă 2 linguriţe drojdiută uscată (sau un cub proaspătă), 1 lingură zahăr şi 1 lingură făină în 50 ml. apă călduţă.
  2. 200 ml. lapte se amestecă cu 2 linguri zahăr (sau mai mult, dacă preferaţi să fie mai dulce) şi 1/4 linguriţă sare şi se încălzesc puţin.
  3. Se topesc pe foc 40 gr. unt (sau 60 gr. margarină), apoi se lasă la răcit.

Într-un bol mare se amestecă 1 ou, esentă de vanilie, un praf de sare, 1/2 lingură esenţă de rom, coajă şi suc de lămâie.

Se adaugă treptat laptele (2), se amestecă, apoi amestecul cu drojdiuţa (1). Se adaugă 470 gr. făină, apoi se frământă cam 10 minute.

Se incorporează 1 gălbenuş.  Se bate aluatul să se incorporeze toate bine, apoi se adaugă untul topit şi răcit (3), după care nu se mai frământă, doar se ia aluatul de pe margine şi se împătură până se incorporează untul.

Se lasă la dospit o oră (sau până se dublează).

Se bate 1 albuş spumă şi se amestecă cu 150 gr. nucă măcinată şi 1 1/2 linguri zahăr.

Se întinde aluatul (câte jumatate) pe o suprafaţă unsă cu ulei, se umple cu nuca măcinată (sau alte umpluturi) şi se rulează.

Se pun în 2 tavi şi se lasă 1/2 oră la crescut.

După ce a crescut, se înţeapă cu o scobitoare pe deasupra, apoi se unge cu ou.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 190°C 45 minute, sau până trece testul cu scobitoarea.

Se scoate din cuptor, se lasă 5-10 minute în tavă, după care se lasă la răcit pe un grătar.

Se taie felii şi se serveşte. Merge foarte bine cu lapte.

How to make

(yields 2 22cm/11cm loaves)

  1. Dissolve 2 tsp. dry yeast, 1 tbsp. sugar and 1 tbsp. all-purpose flour in 50 ml. lukewarm water.
  2. In a sauce pan warm 200 ml. milk, 2 tbsp. (or more, if you prefer it very sweet) sugar and 1/4 tsp salt.
  3. Melt 40 g butter (or 60 g margarine) and let cool.

In a big bowl mix 1 egg, vanilla essence, a pinch of salt, 1/2 tbsp rum essence, lemon juice and zest.

Add milk mixture (2) gradually, continuing to mix. Add the dry yeast mixture (1).

Add 470 g flour and knead for 10 minutes.

Add 1 egg yolk and incorporate it. Beat until all ingredients are well incorporated, then add the cooled butter (3) and do not knead anymore, just fold from the sides until the butter is incorporated.

Let rise for 1 hour (or until it doubles in size).

Whip 1 egg white and mix with 150 g ground walnuts and 1 1/2 tbsp sugar.

Divide the dough into 2 equal pieces. Roll out on an oiled surface and spread the walnuts filling (or other filling) and roll.

Place it in 2 pans lined with parchment paper and let rise again for 1/2 hour.

Prick the top with a toothpick and brush with egg.

Bake in a preheated 190°C oven for 45 minutes or until a toothpick inserted comes out clean.

Take out of the oven, let cool for 5-10 minutes, then take out of the pan and let cool completely.

Slice and serve. It goes really well with milk.

 

      

   

  

    

  

Am promis să încerc să fac cozonac şi cu fructe uscate şi iată-l! Am încercat şi cu migdale măcinate (la fel ca cu nucă măcinată, amestecate cu albuş de ou bătut spumă şi zahăr), sau cu coji de portocale confiate şi toate au ieşit foarte bune! And, as promised, I made this bread with dry fruits. I also filled it with ground almonds (the same as ground walnuts, mixed with whipped egg white and sugar), or with candied orange peel and they all were very delicious! 

cozonac cu coji de portocala confiate cozonac cu fructe uscate 1

Posted on September 30, 2012, in Bread basket / Cosul cu paine, Desserts/Deserturi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: