Sărăţele/Romanian Cheese Sticks

Romanian cheese sticks

Sărăţelele (sau covrigei, dacă le daţi formă de covrigei) cu caşcaval sau telemea şi cu seminţe de chimen, merg foarte bine la bere şi nu numai. Sunt foarte simplu şi rapid de făcut, ca să nu mai menţionez că se păstrează vreme îndelungată la loc răcoros (asta dacă nu se termină rapid🙂 ) This is a Romanian traditional snack, made with shredded cheese (preferably feta cheese) and caraway seeds that go really well with beer. They are fairly easy to make and can be stored for a long time in a cool place, although they go really fast, as everyone loves them and you can easily become addicted😉
Ingrediente

220 g făină

50 g unt

1/2 ou (restul pentru uns pe deasupra)

2 linguri ulei

3 linguri lapte

1 linguriţă drojdiuţă uscată

1/2 linguriţă sare

1 lingură chimen

100 g telemea rasă/caşcaval ras

Ingredients

220 g flour

50 g butter

1/2 egg (keep the rest for brushing)

2 tbsp vegetable oil

3 tbsp milk

1 tsp dry yeast

1/2 tsp salt

1 tbsp caraway seeds

100 g shredded (feta) cheese

Mod de preparare

Se amestecă drojdiuţa cu o lingură de făină şi laptele călduţ. Se lasă la crescut.

Se amestecă cu restul ingredientelor şi se face un bol, care se lasă acoperit 20 minute la temperatura camerei.

Se întinde aluatul şi se taie fâşii care se pun în tavă şi se dau cu ou pe deasupra.

Chimenul se poate presăra pe deasupra în loc să se amestece în aluat, dar eu prefer să îl amestec.

Se dau la cuptorul preîncălzit la 190°C 25 minute.

How to make

Mix dry yeast with 1 tbsp flour and lukewarm milk. Let rise.

Mix with the rest of the ingredients and shape it into a ball. Cover and let rest at room temperature for about 20 minutes.

Roll and cut into strips. Line in a baking sheet and brush with the remaining egg.

Alternatively you can sprinkle the caraway seeds on top of the sticks after brushing with egg instead of mixing them with the rest of the ingredients.

Preheat oven to 190°C. Bake for 25 minutes.


Posted on October 9, 2012, in Hors d'oeuvres/Aperitive, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: