Plăcinte cu brânză/Romanian Cheese Donuts

placinte cu branza

Azi am o reţetă de plăcinte cu brânză cum se fac la Gura Rîului (Sibiu), deosebit de bune, si reci, dar mai ales calde, când se topeşte brânza ca în imagine… nu-i aşa că v-am făcut poftă? Reţeta e secretă, deci :-$ don't tell anyone shh!, să nu mai spuneţi la nimeni că v-am zis-o… Today I have a recipe for some traditional Romanian donuts, filled with cheese, really delicious cold and especially right after they are made, when the cheese melts like in the image above… your mouth is already watering, right? This recipe is secret, so :-$ don't tell anyone shh!, don’t tell anyone I told you..
Ingrediente

1 ou

1 lingură ulei

125 ml lapte călduţ

1 linguriţă drojdiuţă uscată

2 linguri zahăr

un praf de sare

esenţă de vanilie

lămâie (coajă + suc)

450 gr făină

Umplutură

200 gr brânză de burduf (oaie)

1 ou

mărar (de preferinţă proaspăt)

Ingredients

1 egg

1 tbsp vegetable oil

125 ml warm milk

1 tsp dry yeast

2 tbsp sugar

a pinch of salt

vanilla essence

lemon (zest + juice)

450 g bread flour

Filling

200 g (sheep) cheese

1 egg

dill (preferably fresh)

 

 

 

 

 

 

 

Mod de preparare

Drojdiuţa se amestecă cu o lingura de zahăr, una de făină şi 60 ml apă călduţă. Se lasă să se activeze drojdiuţa.

Oul se amesteca cu ulei, lapte, zahăr, sare, drojdiuţa, esenţa, lămâia, iar la final se adaugă făina.

Se frământă aluatul 10 minute. Se lasă la crescut cel puţin o oră.

Brânza se amestecă cu oul şi mărarul.

După ce a crescut aluatul, se împarte în 3-4 părţi şi se întinde pe o suprafaţă de lucru. Se taie bucăţi care se umplu cu brânză, apoi se taie pe margine şi se lipesc bine, sa nu se dezlipească în timpul coacerii.

Se coc în ulei încins, pe ambele părţi.

Dacă rămâne aluat şi s-a terminat umplutura, se pot face gogoşi, care se pot da cât sunt calde prin zahăr pudră, sau se pot lăsa aşa şi servi cu dulceaţă.

How to make

Mix yeast with 1 tbsp sugar and 1 tbsp flour and dissolve in 60 ml warm water. Let activate for about 10 minutes.

Mix egg with oil, milk, sugar, salt, yeast mixture, essence, lemon, and in the end, incorporate the flour.

Knead for 10 minutes, then let rise at least 1 hour.

Mix cheese with egg and dill.

Divide dough in 3-4 pieces and roll on a surface. Cut into pieces (about 16cm/7cm) and spread the cheese filling. Cut off the margins, making sure they are glued together tightly, lest it might open during frying.

Deep fry on both sides until golden brown.

If there is left over dough, make simple donuts. You can serve them as they are, with jam, or dust while still hot with powder sugar.

 

Posted on November 5, 2012, in Hors d'oeuvres/Aperitive, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: