Mămăligă cu brânză de oaie / Polenta with Sheep Cheese

colocos cu branza

Printre favoritele mele din bucătăria românească se numără mămăliga şi brânza de oaie. Iar combinaţia lor, la cuptor, e deosebită.

La fel de bun e şi cocoloşul cu brânză – de fapt cele două reţete se aseamănă mult.

One of my recommendations from Romanian cuisine is mămăligă (polenta) and sheep cheese. Combining them and baking them in the oven you get an absolutely delicious meal. 

An alternative is cocoloş cu brânză, a kind of polenta ball filled with cheese.

Mod de preparare

Se fierbe 300 ml. apă cu 1/2 linguriţă sare. Când clocoteşte se adaugă treptat 120 gr. făină grişată de mălai şi se amestecă în continuu vreo 5 minute.

Se pune jumătate din mămăligă într-un vas care pote fi pus la cuptor (uns cu unt), deasupra se pune un strat de brânză de oaie (cam 80 gr.), apoi un alt strat de mămăligă şi se dă la cuptor 10 minute la 190°C.

Se serveşte cu smântână acră.

How to make

Bring 300 ml water and 1/2 tsp salt to a boil. Gradually stir in 120 g instant corn meal, mixing continuously for about 5 minutes.

In a baking dish greased with butter, spread half of the polenta, then 80 g of sheep cheese, then the rest of the polenta.

Bake in the preheated oven for 10 minutes at 190°C.

Serve with sour cream.

mamaliga cu branza

branza

straturi

Posted on February 11, 2013, in Everyday Food/Preparate diverse, Quick recipes / Retete rapide and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: