Pizza

pizza

Îmi place pizza atât de mult că cred ca aş putea mânca şi de 3 ori pe zi. Bine-nţeles că îmi fac şi aluatul singură, iar ce pun pe deasupra poate fi foarte diferit.Aluatul este acelaşi ca şi pentru pâine, doar că se lasă la crescut numai prima dată. E chiar mai bun dacă după ce a crescut se pune la frigider până a doua zi (am descoperit asta când am făcut mai mult aluat şi a doua zi era şi mai bun, se întindea mai uşor).

Când mă grăbesc nu folosesc cuptorul pentru copt, ci o fac într-o tigaie neunsă: câteva minute pe o parte, o întorc, pun suc de roşii şi toppingul, o acopăr şi o mai las vreo 3-4 minute şi pe partea cealaltă, la foc mediu.

I like pizza so much that I think I could eat 3 times a day… I make my own dough, of course, and the topping varies every time.The dough is the same as for bread, the only exception when making it is that it needs to rise only one time. It is even better if, after rising, it is placed in the fridge until the next day (I discovered this when I made too much and I kept in the fridge the extra dough, and the next day it was even better, and I could roll it easier).

When I am in a hurry I do not bake it in the oven, instead I use an ungreased frying pan: a few minutes on one side, then turn, spread tomato juice and toppings, cover and continue for another 3-4 minutes on medium heat.

Ingrediente

(pentru 2 pizza mari)

200 g făină de pâine

130 ml apă călduţă

1/2 lingură zahăr

1 linguriţă sare

1/2 lingură drojdiuţă uscată

1 lingură ulei de măsline

Ingredients

(makes 2 large pizzas)

200 g bread flour

130 ml lukewarm water

1/2 tbsp sugar

1 tsp salt

1/2 tbsp dry yeast

1 tbsp olive oil

Mod de preparare

Se amestecă drojdiuţa cu zahărul, o lingură de făină şi o parte din apă şi se lasă la crescut vreo 10 minute. În restul de apă se adaugă sarea.

Când s-a activat drojdiuţa, se amestecă cu făina şi restul de apă şi se frământă aluatul 10 minute. Se incorporează uleiul de măsline, se pune aluatul într-un bol uns cu ulei şi se lasă la crescut 1-2 ore.

După ce a crescut, se împarte în 2 (sau mai multe bucăţi, depinde cât de mari vreţi să le faceţi) şi se întind (eu de obicei le întind cu mâna).

Se pune pe o tavă cu hârtie de pergament, se unge cu ulei de măsline pe deasupra şi se dă la cuptorul preîncălzit 20 minute la 220°C.

Se scoate din cuptor, se adaugă sos de roşii şi toppingul şi se mai lasă 10 minute la cuptor.

De data asta am avut topping vegetarian: roşii, broccoli, busuioc proaspăt (pe care l-am pus după ce am scos pizza din cuptor) şi caşcaval ras. Îmi plac foarte mult şi ciupercile, călite iniţial în unt.

How to make

Mix dry yeast, sugar, 1 tbsp of flour and half of the water and let rise about 10 minutes. Add salt in the rest of the water and stir.

When the yeast activated, mix with the flour, the rest of the water and knead for 10 minutes. Incorporate the olive oil, then place the dough in a greased bowl and let rise for 1-2 hours.

Divide dough in 2 (or more, depending on the desired size) and roll (I usually use my hands).

Place on a tray lined with parchment paper, grease with olive oil and bake for 20 minutes in the preheated oven at 220 °C.

Take out of the oven and spread tomato juice and your favorite topping, then continue baking for 10 more minutes or until it is done.

This time I had vegetarian topping: tomatoes, broccoli, fresh basil (added after I took the pizza out of the oven) and cheese. I also like mushrooms, that I first sauté in butter.

pizza slice

with broccoli

Advertisements

Posted on February 16, 2013, in Bread basket / Cosul cu paine, Everyday Food/Preparate diverse, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

 1. Buna, Raveca

  Aluatul de pizza se poate face si cu faina integrala? Procedeul si cantitatile vor fii aceleasi?

  Multumesc,
  Alina 🙂

  • Ciao, Alina.
   Ma bucur ca ai pus intrebarea asta.
   Si eu sunt pentru faina integrala (si in general pentru ingrediente cat mai sanatoase), mai nou fac paine cu faina integrala si de secara, dar pun si faina alba (urmeaza reteta). Iar cum aluatul de pizza e la fel ca si cel pentru paine, eu zic ca trebuie sa iasa si cu faina integrala, doar ca va trebui adjustata cantitatea de apa – la painea in care pun si faina de secara si integrala a trebuit sa pun mai multa faina la aceeasi cantitate de apa. Plus ca faina e putin diferita de la tara la tara, asa ca oricum trebuie putin adjustate cantitatile. Dar ideea e sa iasa un aluat pe care sa il poti framanta (nici prea tare, sa nu-l poti framanta, dar nici sa se lipeasca de maini). Iar solutia ideala e sa pui initial mai putina faina, apoi sa mai adaugi daca mai trebuie, ca invers e destul de greu (odata ce s-au amestecat ingredientele, apa se incorporeaza greu in aluat, dar faina se mai poate adauga in timpul framantarii).
   Astept sa aud cum ti-a iesit… ma faci sa incerc si eu… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: