Sweet Rolls/Rulouri dulci

sweet rolls

Aveam reţeta asta de rulouri dulci şi m-am gândit să le umplu o parte cu nucă (la fel ca la cozonac), iar restul cu brânză dulce. Ambele au ieşit bine-nţeles foarte bune, dar merg la fel de bine umplute cu stafide, merişoare sau fructe uscate. I had this recipe for sweet rolls and I decided to make them filled with walnuts (just like the walnut bread) and cream cheese. They were both delicious, of course, but I think other fillings, like raisins, cranberries or dry fruits go as well.
Ingrediente

(pentru 9 rulouri)

200 g făină

25 g unt topit

25 g zahăr

1 ou

70 ml lapte

un praf de sare

1 linguriţă drojdiuţă

coajă de lămâie

esenţă de vanilie

Ingredients 

(makes 9 rolls)

200 g all-purpose flour

25 g melted butter

25 g sugar

1 egg

70 ml milk

a pinch of salt

1 tsp dry yeast

lemon zest

vanilla essence

Mod de preparare

Se amestecă drojdiuţa cu zahărul şi o lingură de făină. Se încălzeşte puţin laptele şi se toarnă peste. Se lasă la crescut 10-15 minute.

Într-un bol se amestecă oul, sarea, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie, se toarnă amestecul cu drojdiuţa, apoi făina şi se frământă aluatul 10 minute. Se incorporează untul topit.

Se lasă la dospit 1-2 ore.

Între timp se pregăteşte umplutura. Dacă faceţi cu brânza dulce, se amestecă cu zahar (dacă vreţi şi cu ou), dacă preferaţi cu nuca măcinată, adăugaţi o lingură de zahăr şi un albuş bătut spumă (ca la cozonac).

După ce a dospit aluatul se întinde, se umple şi se rulează. Se taie în 9 bucăţi, care se pun în tavă şi se lasă la dospit încă 30 minute.

Se ung cu ou pe deasupra.

Se dau 23 minute la cuptorul preîncălzit la 190°C.

Când sunt gata, se lasă la răcit pe un grătar.

How to make

Mix dry yeast, sugar and 1 tbsp of flour. Warm milk and pour over and mix. Let rise for 10-15 minutes.

In a bowl, mix the egg, salt, lemon zest and vanilla essence, then pour the dry yeast mixture, then add flour and knead for 10 minutes. Incorporate melted butter.

Let rise for 1-2 hours.

In the meantime prepare the filling. If you prefer the cream cheese mixture, mix cream cheese with sugar and egg (optional). If you go for the walnuts mixture, mix ground walnuts, sugar and whipped egg white (the same as for walnut bread). 

Roll out the dough, fill with mixture and roll. Cut into 9 pieces and place them on a baking tray. Let rise an additional 30 minutes.

Brush with egg.

Bake in preheated oven for 23 minutes at 190°C.

When done, let cool on a rack.

aluatul

se ruleaza aluatul

se dau cu ou

rulouri dulci 1

rulouri dulci 2

rulouri dulci 3

rulouri dulci 4

Am încercat şi cu dovleac şi merişoare (sau smochine) şi sunt sunt la fel de bune! I also tried with pumpkin and cranberries (or raisins) and they were delicious!

pumpkin cranberries rolls

pumpkin sweet rolls

Posted on February 22, 2013, in Bread basket / Cosul cu paine and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: