Rye Bread / Pâine de secară

paine de secara

De când fac pâine am tot încercat diverse combinaţii – cu făină integrală, apoi cu făină de secară – iar până la urmă m-am gândit să le combin, să iasă o pâine sănătoasă. Şi am reuşit în sfarşit să fac şi nişte poze, ca să pot împărtăşi reţeta cu voi.

Tot la capitolul “încercări de-a mânca mai sănătos” se încadrează şi pâinea asta, pe lângă faptul că pâinea de secară se pare că e mai săţioasă decât cea din făină albă, secara are multe beneficii pentru organism, aşa că am zis că merită inclusă în dieta zilnică.

Fac pâinea de secară la fel ca şi pâinea din făină albă, doar ingredientele sunt puţin diferite (am făcut o combinaţie de făină de secară, făină integrală şi făină albă).

Aşa că o să menţionez doar ingredinetele aici, modul de preparare e ca la pâinea din făină albă (acolo sunt toate etapele şi e şi un videoclip cu modul în care se frământă pâinea).

Dacă vi se pare prea greu să frământaţi aluatul, amestecaţi toate ingredientele bine şi lăsaţi-l la crescut 12-18 ore. Important e să fie drojdiuţa activată iniţial.

Chiar nu e deloc greu de făcut şi merită. Aşa că, sper că v-am convins să încercaţi şi… aştept să aud cum a ieşit…

Since I am making bread I tried all sorts of combinations – with whole wheat flour, then with rye flour – and in the end I decided to combine them and have a healthy kind of bread. And I finally managed to take some pictures, so that I can share the recipe with you.

This kind of bread is the result of my latest attempts to eat as healthy as possible – apart from the fact that rye bread satisfies longer than wheat bread, rye has many health benefits, so, in my opinion, it is really worth adding it to our everyday diet.

I make this bread just like the regular white flour bread, only the ingredients vary slightly (I made a combination of rye flour, whole wheat flour and white flour).

So I’m just gonna enumerate the ingredients here, for the explanations on how to make it, please see the post on white flour bread (there’s also a video about how to knead bread).

If kneading is too difficult for you, just mix all ingredients well and let it rise for 12-18 hours. All that matters is that the dry yeast was activated in the beginning.

It really isn’t at all difficult. I hope I convinced you to give it a try. If you do, let me know.

Ingrediente

pentru 3 baghete de 23-25 cm

280 g făină albă de grâu

100 g făină de secară

100 g făină integrală

300 ml apă călduţă

1 lingură drojdiuţă uscată

1/2 lingură zahăr

1 lingură sare

1 lingură ulei de măsline

Ingredients

makes three 23-25 cm baguettes

280 g white flour

100 g rye flour

100 g whole wheat flour

300 ml lukewarm water

1 tbsp dry yeast

1/2 tbsp sugar

1 tbsp salt

1 tbsp olive oil

rye bread

Posted on March 7, 2013, in Bread basket / Cosul cu paine, Everyday Food/Preparate diverse and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: