Eclere de casă / Homemade Éclairs (video)

ecler

Eclerele astea de casă sunt deosebit de bune şi uşor de făcut, reţeta este foarte simplă, doar că necesită ceva timp până se fac, deoarece sunt câteva etape în care se continuă doar după ce s-a răcit bine aluatul sau crema. Dar, cu puţină organizare, se poate reduce şi timpul în care sunt gata.Şi având în vedere că la 10 eclere mari am folosit doar 2 linguri de zahăr, eu zic că iasă un desert foarte bun şi mai ales sănătos. Sunt sigură că o să aibă mare succes la copii… şi la adulţi!

Am şi filmat reţeta, ca să fie mai  uşor de înţeles.

These homemade éclairs are delicious and really easy to make, the recipe is very simple, it just takes a little time to make them, as we need to cool the dough or custard cream completely and then continue. But if well-organized, the cooking time can also be reduced a lot.Another thing I love about them is the fact that they use only 2 tablespoons of sugar for 10 big éclairs, so, I think it’s a pretty healthy, yet very sweet and delicious dessert. I’m sure kids will love it! And so will adults!

I also made a video for easier understanding.

Ingrediente

(10 eclere de 9-10 cm.)

Aluatul

60 g unt

140 ml apă

1/2 linguriţă sare

80 g făină

2 ouă

Crema de vanilie

1 ou

2 linguri zahăr

1 lingură făină

200 ml lapte

1 praf sare

esenţă vanilie

Glazura

50 g ciocolată

40 ml smântână lichidă

Ingredients

(10 9-10 cm long éclairs)

Pâte à choux

60 g butter

140 ml water

1/2 tsp salt

80 g all-purpose flour

2 eggs

Custard cream

1 egg

2 tbsp sugar

1 tbsp all-purpose flour

 200 ml milk

a pinch of salt

vanilla essence

Chocolate frosting (Ganache)

50 g chocolate

40 ml heavy cream

Mod de preparare

Aluatul

Se amestecă apa, sarea şi untul şi se dau la foc până se topeşte untul. Se iau de pe foc, se toarnă făina în ploaie şi se amestecă. Se dau din nou la foc 2-3 minute şi se amestecă în continuu.

Se lasă la răcit, apoi se încorporează ouăle, câte unul.

Se pune aluatul într-o pungă care se taie într-un colţ (tăietura să fie de 3 cm). Într-o tavă se pun bastoane de 8-9 cm lungime, cu spaţiu între ele şi se coc la 210°C, 35-40 minute.

Se scot şi se lasă la răcit.

Crema de vanilie

Se amestecă oul cu zahărul, se adaugă făina şi se amestecă în continuare, apoi se adaugă laptele cald, sarea şi esenţa de vanilie.

Se pune pe foc şi se amestecă continuu cu o lingură de lemn, până se îngroaşă.

Se ia de pe foc şi se adaugă puţin suc de lămâie şi 5 g unt.

Se lasă la răcit.

Glazura

Se taie mărunt cu un cuţit ciocolata.

Smântâna se încălzeşte pe foc până să dea în clocot. Se ia de pe foc şi se toarnă peste ciocolată. Se amestecă şi se lasă 10-15 la răcit.

Când s-au răcit complet eclerele, se taie pe  jumătate, se umplu cu crema de vanilie si se pune glazură pe deasupra.

Sfat util: ca să câştigaţi timp, faceţi întâi eclerele, apoi în timp ce se coc, faceţi crema de vanilie, îar înainte cu 10-15 minute să le umpleţi (când sunt aproape complet răcite eclerele, faceţi glazura.)

How to make

Pâte à choux

Place water, salt and butter in a saucepan and bring to a boil, until the butter is melted. Remove from heat, add flour and mix. Return the pan to the heat and continue mixing for another 2-3 minutes. Let cool. Beat in the eggs, one by one, until the mixture is smooth.

Place in a piping bag. Cut a 3 cm corner of the bag. Pipe onto cooking sheet 8-9 cm long strips (leave some space in between).

Bake in the oven for 35-40 minutes at 210°C. Let cool completely on a rack.

Custard cream

Mix egg and sugar, add flour and continue mixing. Add lukewarm milk, salt and vanilla essence. Place in a saucepan and heat, mixing continuously with a wooden spoon, until the cream thickens.

Remove from heat and add lemon juice and 5 g butter.

Let cool.

Ganache

Chop chocolate into small pieces using a knife. Heat heavy cream until just before it comes to a boil, then pour over the chocolate. Stir until completely mixed. Let cool for 10-15 minutes.

When the choux are completely cool, cut in half, fill with the custard cream and top with the ganache.

Useful tips: to save time, first prepare the choux, then the custard cream while they are in the oven. Prepare the ganache only 10-15 minutes before filling the éclairs (when the choux are almost completely cool).


aluatul

in tava

eclair

eclere

 

Posted on March 19, 2013, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Shinobi Nutterbutter Cups

    Those look so good! I’m definitely going to try to make them.

  2. Thank you.
    If you do, let me know how they were.

  3. Very nice, great video, like the music too. Now I have to go and raid my pantry for something sweet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: