Porcini Risotto

porcini risotto

This is by far the tastiest risotto I’ve made so far, and it’s all thanks to the aroma of the porcini mushrooms! So I had to share the recipe.🙂

I used dry porcini, but they keep their flavor after drying. Porcini are high in protein, vitamins, minerals and dietary fiber, so this risotto makes a very healthy vegan meal.

It is very easy to cook, and we only need a few ingredients.

Acest risotto mi se pare cel mai bun pe care l-am făcut până acum, datorită aromei ciuperciolor porcini! Aşa că a trebuit să vă împărtăşesc reţeta.🙂

Eu am folosit ciuperci uscate, dar îşi păstrează aroma şi după uscare. Ciupercile porcini sunt bogate în proteine, vitamine, minerale şi fibră, aşa că acest risotto e o mâncare foarte sănătoasă de post. Se găteşte foarte simplu, avem nevoie doar de câteva ingrediente.

Ingredients

(makes 2 servings)

20 g dry porcini mushrooms

200 g Arborio rice

1 onion (finely chopped)

50 g Parmesan cheese

olive oil

salt, pepper

500 ml chicken stock

70 ml white wine

10 g unsalted butter

fresh parsley

Ingrediente

(pentru 2 persoane)

20 g ciuperci porcini uscate

200 g orez Arborio

1 ceapă (tăiată mărunt)

50 g brânză Parmezan

ulei de măsline

sare, piper

500 ml supă de pui

70 ml vin alb

10 g unt nesărat

pătrunjel proaspăt

How to make

Soak dry porcini mushrooms in warm water for 20-30 minutes. Drain and chop mushrooms. Reserve the drained water.

In a large pan add olive oil and butter and fry onion over medium heat until golden. Add porcini mushrooms and continue to fry for a few minutes. Add the rice and continue cooking for another 2-3 minutes. Add the white wine and cook until the liquid is absorbed. Add the chicken stock, one ladle at a time, until all the liquid is absorbed. Add the reserved mushroom water and continue cooking until the risotto is al dente. Season with salt and pepper. Add Parmesan cheese and fresh parsley (this time I added some chopped scallions) and serve.

Mod de preparare

Se lasă ciupercile în apă caldă 20-30 minute la înmuiat. Se scurg şi se taie felii. Păstraţi apa.

Într-o tigaie mare se pune ulei de măsline şi unt şi se căleşte ceapa la foc mediu, până devine aurie. Se adaugă ciupercile şi se continuă să se călească vreo câteva minute. Se adaugă orezul şi se continuă să se amestece 2-3 minute. Se adaugă vinul alb şi se amestecă până se absoarbe lichidul, apoi se adaugă supa de pui, câte un polonic, până se absoarbe de tot. Când s-a terminat supa de pui, se adaugă şi apa în care s-au pus ciupercile la înmuiat, amestecând din când în când, până ce e orezul al dente. Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă brânza Parmezan şi pătrunjel proaspăt (eu am pus ceapă verde de data asta) şi se serveşte.

ingrediente

risotto con porcini

Posted on April 8, 2013, in Everyday Food/Preparate diverse, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Oh wow – I just realized when I saw this that I have not had a risotto in forever, thanks so much for posting this! reminds me I need to stock up on dried porcinis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: