Herbs / Plante aromatice

plante 1

A few years ago I decided to start planting my own herbs, especially the ones I use frequently when cooking. I take advantage of the fact that in Japan (at least where I live) the climate allows me to plant them 2 times a year, in spring and in autumn, and those planted in autumn survived during the mild winter in the hall. It’s really useful to have fresh parsley leaves, dill, (summer) savory or basil at hand all the time.

Basil combines well with tomatoes (guacamole), eggs (omelette), eggplants, zucchini, spinach, or fish. It can be grown indoors, too.

Dill complements fish sauces (especially salmon), white sauces (it combines really well with sour cream), egg dishes, cabbage rolls or cheese (cheese donuts). It is used in pickling.

Summer savory combines very well with cabbage, in salads, or in cabbage rolls. I couldn’t imagine cabbage rolls without savory! It is also often used in bouquet garni. It also combines well with eggs, beans, fish, or poultry. It is used, together with dill in pickling.

Parsley leaves are great in soups, I add them after turning off the heat, to keep the flavour. It can be added in almost any dish, it combines well in omelettes, sauces, rice dishes, with potatoes, vegetables, fish, poultry, pork.

În ultimii ani îmi cultiv singură plantele aromatice pe care le folosesc frecvent când gătesc. Profit şi de faptul că în Japonia (cel puţin unde locuiesc eu) clima îmi permite să pun 2 ture afară, una primavara şi una toamna, iar pe cele de toamna am reuşit să le păstrez şi pe perioada iernii în hol. E foarte practic să am tot timpul frunze de pătrunjel proaspăt la îndemână, mărar, cimbru sau busuioc.

Busuiocul merge foarte bine cu roşii (guacamole), ouă (omlete), vinete, zucchini, spanac, peşte. Se cultivă foarte uşor în ghivechi, deci poate fi nelipsit în bucătărie.

Mărarul este deosebit în sosuri pentru peşte (mai ales somon), sosuri albe (se combină tare bine cu smântâna acră), ouă umplute, sarmale sau amestecat cu brânză (plăcinte cu brânză). La fel de nelipsit ar trebui să fie şi la prepararea murăturilor.

Cimbrul merge tare bine cu varza, în salate sau în sarmale. Nici nu mi-aş putea imagina sarmalele fără el! Nu mai menţionez că în bouquet garni este deosebit! Deasemenea se combină bine cu ouă, fasole, peşte, pui. La fel ca mărarul, cimbrul se foloseşte şi la murături.

Pătrunjelul (frunze) este nelipsit în ciorbe, îl adaug la final, ca să-şi păstreze aroma. Bine-nţeles că se poate folosi în aproape orice preparat, de la omlete, cartofi, până la preparate din carne (peşte, pui, porc).

plante 2

plante 3

plante 4

plante 5

Posted on April 12, 2013, in Other/Altele and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: