Cream Cheese and Ground Walnuts Cake / Prăjitură cu brânză dulce şi nucă măcinată

cream cheese and walnuts cake

I noticed that from all the recipes I posted so far the ones with cheese (especially cream cheese) or walnuts are most popular, so I had an idea: how about I tried to combine cream cheese and ground walnuts? At first the idea sounded at least daring, but I thought I’d give it a try and see what happens.  (It wouldn’t be the first time I’d learn from my mistakes…😉 )So I adapted an old recipe I had for cream cheese cake and… surprise… the result was this really fabulous (and easy to make) cake!

And again, just 80 g of sugar for a 20 cm diameter round cake is not so much, so I’d say it’s a pretty healthy cake, don’t you think?

Am observat ca cele mai căutate reţete pe blog sunt cele care au în componenţă brânză (în special brânză dulce) sau nucă, aşa că mi-a venit o idee: ce-ar fi să combin brânză dulce cu nucă măcinată? La  început ideea mi s-a părut puţin îndrăzneaţă, să zic aşa, dar am zis că încerc oricum şi văd ce se întâmplă. (Şi n-ar fi pentru prima dată când învăţ din propriile greşeli😉 )Aşa că am adaptat o reţetă mai veche de prăjitură cu brânză de vaci şi rezultatul a fost prăjitura asta foarte deosebit de delicioasă (şi uşor de făcut).

Şi având în vedere că conţine doar 80 g zahăr (pentru o prăjitură rotundă de 20 cm diametru) aş zice că e destul de sănătoasă, nu?

Ingredients

(for a 20 cm diameter round cake pan)

100 g all-purpose flour

2 eggs

50 g sugar

50 g margarine (room temperature)

vanilla essence

1 tsp baking powder

Filling

100 g cream cheese

30 g sugar

1 egg

50 g sour cream

1 tbsp lemon juice

50 g ground walnuts

* all ingredients should be at room temperature

Ingrediente

(pentru o tavă rotundă de 20 cm diametru)

100 g făină

2 ouă

50 g zahăr

50 g margarină (la temperatura camerei)

esenţă de vanilie

1 linguriţă praf de copt

Umplutura

100 g brânză dulce

30 g zahăr

1 ou

50 g smântână acră

1 lingură suc lămâie

50 g nucă măcinată

*toate ingredientele e bine să fie la temperatura camerei

How to make

Beat eggs, sugar and margarine. Add vanilla essence, then flour and baking powder.

Pour batter into a cake pan lined with parchment paper.

Filling

Mix cream cheese with sugar, add egg, sour cream, lemon juice, vanilla essence and walnuts.

Spread over the batter.

Preheat oven to 180°C. Bake for 40-50 minutes.

Let cool on a rack.

Mod de preparare

Se amestecă ouăle cu zahărul şi margarina. Se adaugă esenţa de vanilie, apoi făina şi praful de copt.

Se toarnă aluatul într-o formă de tort cu hârtie de pergament.

Umplutura

Se amestecă brânza cu zahărul, se adaugă oul, smântâna, sucul de lămâie, esenţa de vanilie şi nuca.

Se întinde peste aluatul anterior.

Se coace la cuptorul preîncălzit la 180°C 40-50 minute. Se lasă la răcit pe un grătar.

prajitura cu branza si nuca

prajitura cu nuca macinata si branza dulce

Posted on April 18, 2013, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: