Kabocha Korokke (Pumpkin Croquette / Chifteluţe de dovleac)

pumpkin croquette

This is a Japanese croquette made with kabocha, a variety of winter squash. The sweet kabocha makes it really delicious. It is served with okonomiyaki sauce, a sauce made with Worcestershire sauce, tomato sauce, soy sauce and sugar. The croquettes are as good cold as warm, and they are a great vegetarian option. I do admit that it gets pretty messy while making them, but, trust me, they are worth all the trouble.

I slightly changed the Japanese recipe in that I had sour cream instead of heavy cream (but you can leave it out), and I also added some fresh parsley leaves. And I really liked the final result, so I’ll stick to this recipe.

The amounts used are not very important (in my opinion), so I’ll just explain how to make them.

You’ll need some pumpkin, an onion, sour cream, parsley leaves, vegetable oil, egg, flour, bread crumbs, salt and pepper.

Steam the pumpkin until soft, mash it with a fork and let cool.

Dice the onion and sauté in vegetable oil until softened.

Mix pumpkin, onion, sour cream, and parsley leaves in a bowl. Season with salt and pepper.

Make balls by hand, and coat each in flour, dip in beaten egg, then coat with bread crumbs.

Deep-fry in oil on both sides until brown. Remove and drain on paper towels.

Kabocha korokke sunt nişte chifteluţe japoneze făcute din kabocha, un tip de dovleac. Dovleacul dulce le face tare delicioase! Se servesc cu sos okonomiyaki, un sos făcut din sos Worcestershire, suc de roşii, sos de soia şi zahăr. Chifteluţele sunt la fel de bune reci sau calde, o alegere bună vegetariană sau de post. Trebuie să recunosc că m-am murdărit puţin făcându-le, dar merită tot efortul.

Am schimbat puţin reţeta japoneză în sensul că am pus smântână acră în loc de lichidă (dar se poate renunţa la ea de tot) şi am adăugat şi nişte frunze de pătrunjel proaspete. Şi mi-a plăcut produsul final atât de mult că o să rămân la reţeta asta.

Cantităţile sunt la ochi şi după preferinţe, aşa că o să explic doar cum se procedează.

Avem nevoie de: dovleac, smântână acră, frunze de pătrunjel, ulei vegetal, ou, făină, pesmet, sare şi piper.

Se fierbe pe aburi dovleacul până e moale, apoi se zdrobeşte cu o furculiţă. Se lasă la răcit.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte puţin în ulei.

Într-un bol se amestecă dovleacul cu ceapa, smântână acră şi frunze de pătrunjel. Se potriveşte de sare şi piper.

Se fac chifteluţe care se trec prin făină, ou şi pesmet şi se călesc în ulei pe ambele părţi.

Se scot şi se lasă la scurs pe hârtie absorbantă.

ingrediente

pasta

kabocha korokke

Posted on May 3, 2013, in Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: