Prăjitură cu zmeură / Raspberry Cake

raspberry cake

This simple cake was “born” from the need to use some heavy cream that was about to expire, so I tried this combination… and it was indeed good, so I thought I’d share the recipe with you. And I also had some shredded coconuts I’ve been trying to use for some time, so I combined them with dry raspberries, thinking the result should be good… and indeed it was! So here’s my recipe, easy enough to make in the morning to serve it fresh with your coffee. Prăjitură asta simplă s-a “născut” din necesitatea de-a consuma nişte smântână dulce pe punctul de-a expira, aşa că am încercat să văd ce iese şi… a ieşit tare bună, aşa că m-am gândit să o împărtăşesc cu voi. Şi mai aveam şi nişte nucă de cocos pe care mă tot gândeam cum să o folosesc, aşa că am combinat şi cu nişte zmeură uscată, gândindu-mă că trebuie să iasă bună combinaţia. Şi într-adevăr a ieşit! E atât de rapid de făcut că poate fi făcută dimineaţa, proaspătă la cafeluţă.
Ingredients

2 eggs

75 g brown sugar

100 ml heavy cream

1 tbsp sour cream

vanilla essence

lemon juice

1 tsp baking powder

1/4 tsp salt

130 g all-purpose flour

25 g shredded coconuts

30 g dry raspberries

Ingrediente

2 ouă

75 g zahăr brun

100 ml smântână lichidă

1 lingură smântână acră

esenţă vanilie

suc lămâie

1 linguriţă praf copt

1/4 linguriţă sare

130 g făină

25 g nucă de cocos

30 g zmeură uscată

How to make

Beat eggs and sugar for 3-4 minutes with an electric mixer. Add the heavy cream, sour cream, vanilla essence, and lemon juice.

Sieve flour, salt and baking powder and add to the egg mixture. Fold in coconuts.

Pour batter into a 20 cm diameter round cake pan and sprinkle the dry raspberries on top.

Bake in preheated oven at 180°C for 30-35 minutes. Let cool on a rack.

Mod de preparare

Se bat ouăle şi zahărul cu un mixer 3-4 minute. Se adaugă smântâna lichidă, smântâna acră, esenţa de vanilie şi sucul de lămâie.

Făina se cerne împreună cu sarea şi praful de copt şi se adaugă amestecului anterior.

Se incorporează nuca de cocos şi se toarnă aluatul într-o tavă rotundă de 20 cm diametru. Zmeura se pune pe deasupra.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C, 30-35 minute. Se lasă la răcit pe un grătar.

Posted on May 9, 2013, in Desserts/Deserturi, Quick recipes / Retete rapide and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: