Grain Mix Bread / Pâine cu seminţe (video)

grain mix bread

As I said before, I love trying all kinds of bread. I’ve long been looking for grains to add to my bread and, some time ago I got some grain mix from a friend. As you can imagine, I could hardly wait to try this very healthy bread.

I also made a video (for a long time I wanted to make one), to prove that bread making is really not as difficult as it might seem. It just needs more time, but most of it is waiting time, so make sure you have 3-4 hours when you plan to make bread. Or you can do the first part (the kneading part) in the morning, let it rise for several hours while you are away, and continue with the shaping, second rising and baking in the evening.

This time I use a mixture of 12 grains, a very healthy combination. The mixture can be 10-20% of the entire flour amount. Sometimes I also mix rye flour or whole wheat flour, but every time the entire amount of flour and grains is 450-470g (it depends on the type of flour added).

The grains in the mixture are: rye cuts, wheat bran, barley flakes, mulled millet, oat cuts, wheat flakes, triticale, sunflower seeds, quinoa, spelt, rice cuts, and corn grits.

I will list the ingredients, and to see how to make the bread please watch the video below or go to the explanations from the Bread post.

După cum am mai spus şi până acum, îmi place să încerc tot felul de combinaţii de pâine. De mult căutam o combinaţie de seminţe pe care să le pun în pâine şi, în urmă cu ceva timp am primit de la un prieten un amestec de seminţe, aşa că de abia am aşteptat să încerc pâinea asta foarte sănătoasă.

Am făcut şi un video, că de mult tot vroiam să fac unul de la cap la coadă, să demonstrez că făcutul pâinii nu e aşa de greu cum pare. E nevoie doar de ceva timp, dar cel mai mult e de aşteptare până creşte aluatul, aşa că asiguraţi-vă că aveţi la dispoziţie 3-4 ore când vreţi să faceţi pâine. Sau se poate face prima parte dimineaţa (frământatul), se lasă la crescut câteva ore, timp în care puteţi fi plecaţi de acasă, şi să se continue cu al 2-lea crescut şi coptul seara.

De data asta am folosit un amestec de 12 seminţe, o combinaţie foarte sănătoasă. Combinaţia de seminţe poate fi între 10 şi 20% din cantitatea de făină. Uneori amestec şi făină integrală sau de secară, important e să fie cam 450-470g în total (depinde de tipurile de făină folosite).

Seminţele din amestec sunt: bucăţi de secară, tărâţe de grâu, fulgi de orz, mei, bucăţi de ovăz, fulgi de grâu, triticale, seminţe de floarea soarelui, quinoa, alac, bucăţi de orez şi şrot de grâu.

Scriu doar ingredientele aici, modul de preparare e la fel ca la Pâine, şi e şi mai explicit din videoclipul care urmează.

Ingredients

makes three 23-25 cm baguettes

350 g white flour

100 g mixed grains

300 ml lukewarm water

1 tbsp dry yeast

1/2 tbsp sugar

1 tbsp salt

1 tbsp grapeseed (or olive) oil

Ingrediente

pentru 3 baghete de 23-25 cm

350 g făină albă de grâu

100 g amestec de seminţe

300 ml apă călduţă

1 lingură drojdiuţă uscată

1/2 lingură zahăr

1 lingură sare

1 lingură ulei de sâmburi de struguri (sau măsline)

paine cu seminte

Posted on May 20, 2013, in Bread basket / Cosul cu paine and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: