Matcha Cookies / Biscuiţi cu matcha

matcha cookies

For a long time I wanted to post recipes of matcha (powder green tea) desserts and now I finally managed to take some pictures when I made these matcha ganache cookies.

The green tea powder is healthier than the green tea made with leaves, because when we drink matcha we ingest the entire leaf, not just the infused water. A cup of matcha is equivalent to 10 cups of regular green tea. The green tea powder has many health benefits, it is a powerful antioxidant, energising and calming, helps lose weight and protects us against cardiovascular disease and disorders of the liver.

And since matcha tea can be a little too bitter for some people’s taste, mixing it in desserts seems an excellent option to me (if not consumed excessively, of course). Any desserts that use cocoa powder can be made with matcha instead of cocoa.

Today I have a recipe for matcha cookies, I used an old recipe for cookies (without almond dices this time) and topped them with matcha ganache. The ganache resembles the one I used for éclairs, except that I used white chocolate this time and I added matcha, of course.
And they are so delicious that I have to refrain from eating them all at once!

De mult mi-am propus să încep să postez reţete de dulciuri cu matcha (ceai verde pudră), şi acum în sfarşit am făcut nişte biscuiţi cu cremă ganache cu matcha.

Pudra de ceai verde e mai sănătoasă decât ceaiul verde frunze, pentru că atunci când bem matcha ingerăm toată frunza, nu doar apa infuzată. O cană de matcha este echivalentă cu 10 căni de ceai verde frunze. Pudra de ceai verde are multe beneficii pentru sănătate, este antioxidant, energizant, calmant, ajută la slăbire, ajută pielea să se menţină tânără şi frumoasă, şi ne protejează împotriva bolilor de inimă şi de ficat.

Şi cum făcută ceai poate ar fi cam amar pentru gusturile multora, amestecul pudrei în deserturi mi se pare o opţiune excelentă (cu condiţia să nu se consume în exces, totuşi). Orice deserturi în care se pune cacao pot fi făcute cu matcha.

Eu vă prezint azi nişte biscuiţi cu cremă de matcha, am luat o reţetă mai veche de biscuiţi (dar i-am făcut fără migdale de data asta) şi am făcut o cremă cu matcha pe deasupra. Crema e cea de la eclere, doar că am făcut-o cu ciocolată albă şi am pus şi matcha. Sunt de-a dreptul delicioşi, trebuie să mă abţin să nu-i mănânc pe toţi deodată!

Ingredients

for the cookies

120 g butter (room temperature)

100 g sugar

1 egg

vanilla essence

260 g all purpose flour

for the ganache

100 g white chocolate

80 ml heavy cream

1 tsp matcha

Ingrediente

pentru biscuiţi

120 g unt (la temperatura camerei)

100 g zahăr

1 ou

esenţă de vanilie

260 g făină

pentru glazură

100 g ciocolată albă

80 ml smântână lichidă

1 linguriţă matcha

How to make

Cookies

With an electric mixer beat butter and sugar until light and fluffy (about 3 to 4 minutes). Add the egg, vanilla essence, and continue mixing until well combined.

Sieve flour and mix with the rest, this time using a wooden spatula.

Wrap in plastic wrap and refrigerate for at least 1 hour, or until it gets firm.

On a floured surface, roll out the dough to a thickness of 5 mm. Cut out shapes and place on baking sheet lined with parchment paper.

Bake for 22-25 minutes at 180°C (no preheating). Remove from baking sheet and let cool completely on a rack.

Matcha Ganache

Chop chocolate into small pieces using a knife. Heat heavy cream until just before it comes to a boil, then pour over matcha and mix well, then mix with the chocolate. Stir until completely mixed. Let cool. I put it in the fridge for a few hours, then kept it at room temperature a little and spread on the cookies.

Mod de preparare

Biscuiţi

Untul şi zahărul se amestecă cu un mixer, până se albesc (vreo 3-4 minute). Se adaugă oul, esenţa de vanilie şi se amestecă în continuare până se combină bine.

Făina se cerne şi se amestecă cu restul, folosind o lingură de lemn.

Se acoperă cu folie şi se lasă la frigider cel puţin o oră, să se întărească.

Se presară făină pe o suprafaţă şi se întinde aluatul cam de 5 mm grosime. Se taie în formele dorite şi se pun pe o tava cu hârtie de pergament.

Se dau la cuptor, la 180°C, 22-25 minute (fără preîncălzire). Se scot din tava şi se lasă la răcit pe un grătar.

Crema de ceai verde

Se taie ciocolata mărunt cu un cuţit. Smântâna se încălzeşte pe foc până să dea în clocot. Se ia de pe foc şi se toarnă peste matcha, puţin câte puţin, amestecând bine, apoi se amestecă cu ciocolata. Se se lasă la răcit. Eu am lăsat-o la frigider să se întărească, apoi am lăsat-o puţin la temperatura camerei şi am întins-o peste biscuiţii reci.

 

biscuiti cu matcha

Posted on May 28, 2013, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Nu am folosit pana acum matcha. Dar ceaiul verde e preferatul meu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: