Vegetable Soup / Ciorbă de legume

ciorba de legume

I started to cook less meat lately, thinking that at least the soup I make could be vegetarian. And considering the variation of vegetables that can be combined, I think it is worth it.

So the soup recipe I share with you today is similar to the Romanian pork soup, the only difference is that it does not have… pork in it. I usually combine 5-6 vegetables, usually carrots, onion, potatoes, beans, zucchini and peas. Cabbage and peppers are also an option, it depends on what I have on hand or how I like to combine the ingredients. And of course it’s a very healthy soup, quick and easy to make.

The amounts used depend on preference, so I’ll just explain how to make it.

Cut vegetables, sauté onion and carrots in vegetable oil, add boiling water, potatoes and salt and let it boil. Add zucchini, beans and peas later (depending on the boiling time needed *).

In the end add tomato juice and let it boil for another 1-2 minutes. Turn off heat and add vegeta, vinegar tarragon (optional) and fresh Italian parsley leaves. Separate the egg white and yolk of one egg, and add the egg white in the soup. In a separate bowl, mix the yolk with some soup, then add to the soup.

Serve with sour cream.

I hope the images are helpful.

* I hesitated to mention the boiling time needed for the vegetables because in Japan vegetables boiling time is shorter than in other countries.

În ultima vreme am început să reduc din cantitatea de carne consumată, şi am zis că cel puţin ciorba poate fi vegetariană. Şi la varietatea de legume pe care le pot combina, chiar merită.

Aşa că ciorba pe care v-o propun azi este asemănătoare cu cea de porc ardelenească, doar că nu are… carne de porc. În schimb pun vreo 5-6 feluri de legume în ea, în general morcovi, ceapă, cartofi, fasole, dovlecel, mazăre. Uneori pun şi varză sau ardei, depinde de ce am în casă şi de cum vreau să variez. Şi rezultatul e o ciorbă foarte sănătoasă, rapid şi uşor de făcut.

Cantităţile sunt după preferinţe, aşa că o să explic doar modul de preparare.

Se taie legumele, ceapa şi morcovii se călesc în ulei, se adaugă apă fiartă, cartofii, sare şi se lasă la fiert. Dovlecelul, fasolea şi mazărea se adaugă mai târziu (în funcţie de cât timp au nevoie să fiarbă *).

La final se adaugă sos de roşii şi se mai lasă să dea un clocot. Se opreşte focul şi se adauga vegeta, tarhon din oţet (opţional) şi pătrunjel proaspăt. Se separă albuşul de gălbenuşul unui ou, albuşul se adaugă în ciorbă, iar gălbenuşul se amestecă separat într-un bol cu puţină ciorbă, după care se toarnă în ciorbă.

Se serveşte cu smântână acră.

Sper că imaginile vă sunt utile.

* Am ezitat să precizez timpul de fierbere al legumelor deoarece în Japonia timpul de fierbere al legumelor este mai scurt.

ciorba ingrediente

ciorba calit legume

ciorba adaugat legume

ciorba albus

ciorba galbenus
ciorba patrunjel

Bon appétit!

Posted on May 30, 2013, in Everyday Food/Preparate diverse, Quick recipes / Retete rapide and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: