Taco Rice

taco rice


I bet that when you hear “taco rice” you’d say that it’s anything but Japanese (except for the “rice part”)… and still, this is a specialty of the Okinawa region of Japan. As you’ve probably already guessed by now, it’s taco… with rice instead of tortilla. The rice is boiled or steamed separately, then topped with shredded cheese, ground beef, tomatoes and lettuce. The amounts may vary according to preference. Îmi imaginez că atunci când auziţi “taco rice”,  numai la o mâncare japoneză nu vă gândiţi (în afară de faptul că e cu orez)… şi totuşi, este o specialitate din regiunea Okinawa (sudul Japoniei). Şi bănuiesc că deja v-aţi dat seama că e vorba de taco… cu orez în loc de tortilla. Orezul e fiert separat, şi peste se pune caşcaval, carne de vită tocată, roşii si salată. Cantităţile pot varia în funţie de preferinţe.

Ingredients

(makes 2 servings)

2 servings cooked white rice

4 iceberg lettuce leaves

1 tomato (or several cherry tomatoes)

shredded cheese

250 g ground beef

1 onion, minced

2 cloves garlic, minced

1 tbsp vegetable oil

50 ml tomato sauce

1 tbsp soy sauce

1 tbsp sake

salt, pepper

Ingrediente

(2 porţii)

2 porţii orez fiert

4 frunze de salată

o roşie (sau mai multe roşii cherry)

caşcaval ras

250 g carne de vită tocată

1 ceapă tăiată mărunt

2 căţei usturoi tăiaţi mărunt

1 lingură ulei de floarea soarelui

50 ml sos roşii

1 lingură sos soia

1 lingură sake

sare, piper

How to make

Dice onion and garlic and sauté in oil for a few minutes. Add beef and sauté until it’s cooked, then add tomato sauce, salt, pepper, sake and soy sauce and continue to cook until the liquid has evaporated.

To assemble the taco rice, put a serving of the cooked rice, top with shredded cheese, then with the meat, and sprinkle the shredded lettuce and diced tomato on top.

Bon appétit!

Mod de preparare

Se taie mărunt ceapa şi usturoiul şi se călesc in ulei câteva minute. Se adaugă carnea şi se continuă până e făcută, apoi se adaugă sosul de roşii, sare, piper, sake şi sos de soia şi se amestecă până se evaporă lichidul.

Ca sa arangajaţi în farfurie, puneţi o porţie de orez fiert, caşcaval ras peste, apoi carnea, iar deasupra salata tăiată fâşii şi roşiile tăiate cubuleţe.

Poftă bună!

taco rice 2

Posted on June 22, 2013, in Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: