Baked Zucchini, Eggplants and Tomatoes / Dovlecei, vinete şi roşii la cuptor

rosii si dovlecei umpluti

This light summer snack is absolutely delicious… not to mention how quick and easy it is to make – a great vegetarian option for the hot summers, when vegetables are so tasty!

This time I used zucchini and tomatoes (and slices of bread for the leftover filling), but I also tried the same recipe with eggplants, and they tasted good!

I will let you decide on the amounts used, as if there is leftover filling, you can have it over slices of bread or use as a sauce for spaghetti.

O mâncare uşoară pentru perioada de vară, aceste bărcuţe din dovlecei, vinete şi roşii sunt foarte rapid şi uşor de făcut, o opţiune vegetariană pentru verile călduroase!

De data asta am făcut cu dovlecei şi roşii (şi pâine pentru umplutura care mi-a rămas), dar am făcut şi cu vinete şi au fost la fel de bune.

O să vă las să decideţi ce cantităţi folosţi deoarece dacă vă rămâne umplutură o puteţi pune peste felii de pâine sau folosi ca şi sos pentru spaghetti.

 

Cut zucchini and eggplants in half lengthwise (and one more time in half each, if you want), then remove the middle, leaving 1 cm thick “boats”. Sprinkle with salt and pepper and bake in the preheated oven for 15-20 minutes at 190°C.

Cut lids to tomatoes (flat side down) and remove the inside. Sprinkle some salt and pepper inside the cut tomatoes. Reserve the lids and inside.  Remove the skin of the lid and of another tomato and dice them.

Dice the inside part of the zucchini and eggplants, some garlic, one onion, mushrooms (I used shiitake), red pepper, or other vegetables (whatever you have on hand).

Sauté diced vegetables in olive oil, then add the diced tomatoes and cook for a few minutes, until the liquid evaporates a little. Season with salt and pepper.

Turn off heat and add (preferably fresh) basil leaves.

Fill the zucchini, eggplant and tomato boats with the filling and top with shredded cheese. If you have leftover filling, use some slices of bread.

Bake in the oven for 12-15 minutes at 190°C.

Se taie dovleceii şi vinetele în lungime (şi încă o dată pe jumătate, dacă vi se par prea mari), apoi se taie partea din mijloc, făcându-le formă de “bărcuţe” de 1 cm grosime. Se presară sare şi piper şi se dau la cuptorul preîncălzit 15-20 minute la 190°C.

Se taie capace la roşii (cu partea plată în jos) şi se scoate interiorul. Se presară bărcuţele cu sare şi piper. Interiorul şi capacele (fără coajă) şi încă o roşie (tot fără coajă) se taie cuburi şi se păstrează.

Se taie cubuleţe interiorul dovleceilor şi vinetelor, nişte usturoi, o ceapă, ciuperci (eu am folosit shiitake), ardei roşu, sau orice alte legume aveţi la îndemână.

Se călesc legumele în ulei de măsline, se adaugă şi roşiile şi se continuă câteva minute, până scade puţin lichidul. Se potriveşte de sare şi piper.

Se opreşte focul şi se adaugă frunze de busuioc (de preferinţă proaspăt).

Se umplu bărcuţele de dovlecei, vinete şi roşii cu sosul anterior şi se presară caşcaval ras pe deasupra. Dacă vă rămâne umplutura, puneţi-o pe nişte felii de pâine.

Se dau la cuptor 12-15 minute la 190°C.

calit legume

busuioc

in tava

presarat branza

dovlecei si rosii umpluti

 

Posted on June 26, 2013, in Quick recipes / Retete rapide, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: