Pumpkin Pie / Plăcintă cu dovleac

placinta cu dovleac

I just love this pumpkin pie that I made from a real pumpkin, not a can. I also prefer to make my own pâte brisée (shortcrust pastry), that I prepare the day before and keep in the fridge. The pie tastes better if, after cooling, is refrigerated for a few hours.

For the pâte brisée, the water and butter need to be cold, taken directly from the refrigerator.

The pumpkin that I find here in Japan is very sweet, so feel free to add more sugar or honey if you want.

I used a 20 cm. round cake pan.

Îmi place foarte mult plăcinta asta cu dovleac, la care am folosit dovleac, nu piure de dovleac din conservă, şi tot eu am făcut si pâte brisée (crusta), care se poate face în ziua anterioară şi ţine în fridiger.

Plăcinta e mai bună dacă, după ce s-a răcit, se pune la frigider câteva ore.

Pentru crustă apa şi untul trebuie să fie reci, luate direct din frigider.

Dovleacul pe care îl găsesc aici, în Japonia, e foarte dulce, deci s-ar putea să vreţi să adăugaţi mai mult zahăr sau miere.

Am folosit o tava rotundă de 20 cm. diametru.

 

Ingredients

Pâte brisée

120 g all-purpose flour

60 g cold unsalted butter

1/2 tsp salt

1 tbsp sugar

3-4 tbsp ice water

Filling

300 g pumpkin

60 g sugar

20 g honey

3 eggs

100 g all-purpose flour

60 ml heavy cream/milk

salt, cinnamon, nutmeg

Ingrediente

Pâte brisée

120 g făină

60 g unt nesărat rece

1/2 linguriţă sare

1 lingură zahăr

3-4 linguri apă rece

Umplutură

300 g dovleac

60 g zahăr

20 g miere

3 ouă

100 g făină

60 ml smântână dulce/lapte

sare, scorţişoară, nucşoară

 

How to make

Pâte brisée

Combine flour, sugar and salt into a mixing bowl. Cut butter into small cubes. Using your hands, cut the butter into the dry ingredients for a few minutes.

Add water, one tablespoon at a time, and mix just until the dough comes together (do not overwork it, or it will become tough).

Sprinkle some flour on a working surface and roll the dough into a round shape. Cover in plastic wrap and refrigerate for a few hours (up to 2 days).

Filling

Cut pumpkin into pieces, remove seeds and steam/boil until it is done. Let cool and remove the skin. Mash it with a fork.

In a bowl, mix eggs with honey and sugar. Add heavy cream/milk, salt, cinnamon, nutmeg and continue mixing. Add the piureed pumpkin and mix. Add flour and mix until well combined.

Remove the pâte brisée from the refrigerator and let stand at room temperature for 5-10 minutes. Place it in a baking pan or pie plate, prick with a fork and bake in preheated oven at 200°C for 10 minutes.

Remove from oven, add the filling and continue baking at 190°C for an additional 50 minutes.

Let cool, then refrigerate.

Mod de preparare

Pâte brisée

Se amestecă făina, zahărul şi sarea într-un bol. Untul se taie bucaţi mici şi se incorporează în ingredientele uscate, cu mâna.

Se adaugă apă rece, câte o lingură, şi se amestecă până se combină (nu trebuie lucrat aluatul prea mult, că se face tare).

Se presară făină pe o suprafaţă de lucru şi se rulează aluatul într-o formă rotundă. Se acoperă cu folie şi se dă la frigider câteva ore (până la 2 zile).

Umplutura

Se taie dovleacul în bucăţi, se aruncă sâmburii şi se fierbe (pe aburi), până e făcut. Se lasă la răcit şi se curăţă coaja. Se pasează cu o furculită.

Într-un bol se amestecă ouăle, zahărul şi mierea. Se adaugă smântâna/laptele, sarea, scorţişoara şi nucşoara şi se amestecă în continuare. Se adaugă dovleacul făcut piure şi se amestecă, apoi făina şi se incorporează bine.

Se scoate din frigider crusta şi se lasă la temperatura camerei 5-10 minute. Se pune într-o tavă rotundă şi se înţeapă cu o furculiţă.

Se dă la cuptorul încins la 200°C timp de 10 minute. Se scoate din cuptor şi se adaugă umplutura. Se continuă să se coacă la 190°C încă 50 minute.

Se lasă la răcit, apoi se dă la frigider.


pumpkin pie

Posted on July 22, 2013, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. My Portuguese mother-in-law makes a great pumpkin dessert, I must try to find the recipe to send you. This one looks very interesting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: