Oroshi Soba


oroshi soba

By far my favourite Japanese dish (don’t ask me why :)), oroshi soba is soba with daikon (a Japanese long white radish) as topping. “Oroshi” means “grated”, so the radish is grated and used as topping, together with finely chopped spring onion and wakame seaweeds.

Oroshi soba can be served both in winter (when the sauce (tsuyu) will be warm) and in summer (cold). For the summer heat, it’s a great light and cool dish, not to mention how healthy all the ingredients are. Soba noodles are made from buckwheat, which has many health benefits, and so do wakame and daikon.

The sauce used is called tsuyu, a mixture of soy sauce, mirin, sake and bonito flakes.

Pe departe mâncarea mea favorită din bucătăria japoneză (nu mă întrebaţi de ce :)), oroshi soba sunt tăiţei soba cu daikon (o ridiche japoneză lungă şi albă) ca şi topping. “Oroshi” înseamnă “ras”, deci ridichea se rade şi se pune peste soba, împreună cu ceapă verde tăiată mărunt şi alge de mare wakame.

Oroshi soba se poate servi şi iarna (cu sosul (tsuyu) fierbinte), sau vara (rece). Pentru verile călduroase este tocmai potrivită, o mâncare uşoară şi răcoroasă, ca să nu mai menţionez beneficiile ingredientelor asupra sănătăţii. Tăiţeii de soba se fac din hrişcă, ce are numeroase beneficii asupra sănătăţii, la fel şi wakame şi daikon.

Sosul folosit se cheamă tsuyu, un amestec de sos de soia, mirin, sake şi fulgi de bonito.

Ingredients

dry soba noodles

daikon

wakame seeweeds

spring onion

wasabi

tsuyu

Ingrediente

tăiţei soba

daikon

alge de mare wakame

ceapă verde

wasabi

tsuyu

How to make

Boil soba noodles in water, according to the package instructions. Reserve the water in which they boiled and rinse them thoroughly in running water.

Grate daikon.

If using dry wakame seeweeds, soak in lukewarm water for a few minutes.

Chop the spring onion.

Place soba noodles in a bowl, pour tsuyu over them and top with wakame, daikon and spring onion. Serve with wasabi.

Mix remaining tsuyu with the water in which the noodles boiled and serve.

Mod de preparare

Se fierb tăiţeii soba în apă, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se păstează apa în care au fiert şi se spală bine tăiţeii în apă rece.

Se rade daikon.

Dacă folosiţi wakame uscate, lăsaţi-le câteva minute în apă domoală.

Se taie mărunt ceapa verde.

Se pun tăiţeii soba într-un bol, se toarnă tsuyu peste ei, şi se pun pe deasupra wakame, ceapa verde şi daikon. Se serveşte cu wasabi.

Sosul tsuyu care rămâne se poate servi amestecat cu apa în care au fiert tăiţeii.

close-up

Posted on September 10, 2013, in Japanese Food/Reţete japoneze, Quick recipes / Retete rapide, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: