Crème de marrons (Chestnut purée/Purée de castane)

creme de marrons

It’s chestnuts season again and, though I love chestnut rice, this year I decided to try something new with chestnuts. So I made this crème de marrons (chestnut purée), so good that I had to refrain from eating it all at once.

And then I decided making a cake with it (recipe soon to be posted). It can also be used as a filling for pancakes, as topping on toast or just served with custard cream or whip cream.

A venit iar sezonul castanelor şi, deşi îmi place tare mult orezul cu castane, anul ăsta m-am gândit să încerc şi altceva cu ele, ceva dulce. Aşa că am ales să fac acest crème de marrons (purée de castane), atât de bun de cu greu m-am abţinut să nu-l mănânc tot de-odată.

Apoi am făcut cu el o prăjitură (reţetă care urmează să fie postată), dar poate fi folosit şi ca umplutură pentru clătite, de întins pe pâine (toast) sau servit cu cremă de vanilie sau frişcă.

Ingredients

(makes 400 g purée)

300 g chestnuts (boiled and peeled)

350 ml water

75 g sugar

vanilla essence

Ingrediente

(pentru 400 g purée)

300 g castane fierte si curăţate

350 ml apă

75 g zahăr

esenţă de vanilie

How to make

Place the chestnuts and 3/4 of the water in a saucepan and simmer for 10 minutes, until the chestnuts are soft. Mash with a fork.

Bring the rest of the water and sugar to a boil, and when the sugar is melted, add the chestnuts and simmer, on low heat, for about 15 minutes, until thick and creamy. Stir continuously. Add vanilla essence.

(Optionally you can use a vanilla bean.)

You can keep it in a jar in the fridge for up to 1 week.

Mod de preparare

Castanele şi 3/4 din apă se fierb într-o cratiţă, 10 minute, la foc mic, până când castanele sunt moi. Se zdrobesc cu o furculiţă.

Restul de apă se dă la foc împreună cu zahărul, iar când s-a topit zahărul, se adaugă castanele. Se amestecă continuu, la foc mic, cam 15 minute, până când devine o pastă cremoasă şi se întăreşte. Se adaugă esenţă de vanilie.

(Opţional se poate folosi o păstaie de vanilie.)

Se poate păstra maxim o săptămână într-un borcan în frigider.

 

la foc


fierbe

puree

sosul cu zahar

la fiert a doua oara

gata

Posted on November 4, 2013, in Desserts/Deserturi and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. I love chestnut in everything. What a great information! I love your side by side two language feature.😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: