Moussaka

moussaka

Moussaka is a dish of the Balkans, made with potatoes, eggplant and minced meat. It takes quite some time to make, but the end result is worth all the trouble. In order to save some time, I decided to boil the potatoes and finish the dish on the cooker (instead of in the oven), in a casserole (preferably non-stick) with a lid. It still took pretty much time, but it is really delicious and worth making from time to time.

Most moussaka recipes call for a Bechamel sauce on top, I just sprinkled shredded cheese, as I’m not too crazy about Bechamel sauce.

This time I took a lot of pictures, I hope they are helpful.

Moussaka e o mâncare din balcani, făcută din cartofi, vinete şi carne tocată. Ia cam mult timp până e gata, dar merită! Ca să salvez nişte timp, am decis să fierb iniţial cartofii şi sa fac ultima etapă pe aragaz (şi nu în cuptor), într-o cratiţă (de preferinţă neaderentă) cu capac. Chiar şi aşa mi-a luat ceva timp, dar e foarte gustoasă şi merită făcută din când în când.

De obicei moussaka se face cu sos Bechamel pe deasupra, eu doar am presărat caşcaval ras, sosul Bechamel nu mi s-a părut nici tentant, plus că ar mai fi luat şi mai mult timp.

De data asta am făcut multe poze, sper să vă ajute.

 

How to make

Peel 2 small eggplants, cut them into 1 cm slices, sprinkle salt over them and let them drain in a colander. After about 30 minutes, pat them with paper towels. In a skillet, add some oil and fry the eggplants on both sides until golden brown.

Boil 3 medium potatoes. Peel and slice.

Mince 1 onion and sauté in olive oil for a few minutes. Add about 250 g ground beef and continue for a few minutes. Add tomato juice and a bay leaf and cook on low heat until the meat is done. Season with salt and pepper.

In a casserole, add some olive oil, place slices of potatoes, then slices of eggplants. Top with the meat sauce and shredded cheese. Cover and cook on low heat for about 10-15 minutes.

(Alternatively you can bake it in the oven.)

Serve with pickles.

Bon appétit!

Mod de preparare

Se curaţă de coajă 2 vinete mici, se taie în felii de 1 cm grosime, se presară sare peste şi se lasă la scurs într-o strecurătoare vreo 30 de minute. Se şterg cu şerveţele de bucătărie. Se prăjesc pe ambele părţi în ulei, până sunt maronii.

Se fierb în coajă 3 cartofi medii. Se curăţă şi se taie felii.

Se căleşte în ulei de măsline o ceapă tăiată mărunt, timp de câteva minute, apoi se adaugă 250 gr. de carne tocată de vită şi se mai călesc împreună câteva minute. Se adaugă sos de roşii, o foaie de dafin şi se lasă la foc mic până e gata carnea. Se potrivesc de sare şi piper.

Într-o cratiţă se pune puţin ulei de măsline, un rând de cartofi, apoi un rând de vinete. Deasupra se pune carnea tocată, iar peste ea, caşcaval ras. Se acoperă şi se da la foc mic 10-15 minute.

(Se poate coace şi în cuptor. )

Se serveşte cu murături.

Poftă bună!

ingredients

vinetele

sosul

potatoes

cartofi si vinete

se adauga sosul

cascaval ras
aproape gata

 

Posted on December 5, 2013, in Everyday Food/Preparate diverse and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. This is great! Thank you for posting your recipe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: