Yomogi Pan (Mugwort Rolls / Chifle cu pudră de pelin)

mugwort bread

Mugwort has been long valued as a medicinal herb. It is used as a remedy for disorders of the digestive tract, to boost energy, to reduce fever and relieve tension (among other uses). It is also used by women with irregular periods, but it should be avoided while breastfeeding or during pregnancy, as it relaxes the uterus and can lead to miscarriage.

And because it is such a healthy herb, the Japanese use it to make mochi (rice cake), bread or in a bath. I bought some mugwort powder and decided to try these yomogi pan (mugwort rolls).

Pelinul e de mult folosit în scop medicinal, ca să trateze probleme de digestie, ca şi tonic, ca să reducă febra şi ca şi calmant (printre altele). E folosit şi de femei cu ciclu neregulat, dar e bine să fie evitat în timpul alăptării sau pe perioada sarcinii, deoarece relaxează uterul şi poate duce la avort.

Şi dacă tot e aşa o plantă sănătoasă, japonezii îl folosesc să facă mochi (prăjitură din orez), pâine sau în baie. Aşa că am cumpărat şi eu nişte pudră de pelin şi m-am gândit să încerc yomogi pan (chifle cu pudră de pelin).  

 

Ingredients

270 g bread flour

2 tbsp powder mugwort

15 g sugar

1/2 tsp salt

10 g melted unsalted butter

200 ml warm milk

1 1/3 tsp dry yeast

Ingrediente

270 g făină de pâine

2 linguri pelin pudră

15 g zahăr

1/2 linguriţă sare

10 g unt nesărat topit

200 ml lapte călduţ

1 1/3 linguriţă drojdiuţă uscată

 

How to make

Mix sugar, dry yeast and a tbsp of flour and add half of the lukewarm milk. Set aside for about 15 minutes, to allow the yeast to activate.

Melt salt in the rest of the milk.

Mix the rest of the flour with the mugwort powder.

When the yeast has activated, add the milk and mix, then the flour mixture.

Incorporate the melted butter.

Form into a dough and knead for about 10 minutes. Let proof in a bowl covered with plastic wrap, for about 1 hour.

Divide dough into 12 equal parts and shape each piece into a ball.

Place on a baking sheet lined with parchment paper and let rise for about 30 minutes, covered with a clean kitchen towel.

Preheat oven to 190°C. Bake for 25-30 minutes.

Mod de preparare

Zahărul se amestecă cu drojdiuţa şi o lingură de făină. Se toarnă jumătate din laptele cald, se amestecă şi se lasă 15 minute să se activeze drojdiuţa.

Sarea se topeşte în laptele rămas.

Restul de făină se amestecă cu pudra de pelin.

Când s-a activat drojdiuţa, se adaugă laptele şi se amestecă, apoi făina şi pudra de pelin.

Se incorporează untul topit.

Se frământă aluatul 10 minute, apoi se lasă la crescut o oră într-un bol acoperit cu folie de plastic.

Se împarte aluatul în 12 bucăţi egale, cărora li se dă formă rotundă, de chiflă.

Se pun pe o tavă cu hârtie de pergament şi se lasă să crească 30 minute, acoperite cu un prosop de bucătărie curat.

Se coc în cuptorul preîncălzit la 190°C, 25-30 minute.

Posted on December 26, 2013, in Bread basket / Cosul cu paine, Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: