Doria

doria served

This is a Japanese recipe for rice gratin. It is made with steamed rice, topped with vegetables, fish or mushrooms, Béchamel sauce and shredded cheese. It is great as a vegetarian dish. However, in the recipe I am presenting you today, I also added some bacon. But the topping may vary, according to your preference.

The ingredients and amounts may vary, so I will just enumerate them (except those for the Béchamel sauce).

Doria este o reţetă japoneză de orez gratinat. Se face cu orez fiert, peste care se pun legume, peşte sau ciuperci, apoi un sos Béchamel şi caşcaval ras. Este o reţetă vegetariană foarte delicioasă, numai că în varianta pe care v-o propun azi, eu am pus şi nişte şuncă, dar puteţi să puneţi orice doriţi peste orez.

Ingredientele şi cantităţile sunt la liber, în funcţie de preferinţe, aşa că doar o să precizez de care am folosit eu de data asta (în afară de cele pentru sosul Béchamel).

 

Ingredients

rice

butter

bacon

onion

garlic

carrot

mushrooms (I used maitake)

broccoli

shredded cheese

for the Béchamel sauce

1 Tbsp flour

200 ml warm milk

15 g butter

salt, pepper, nutmeg

Ingrediente

orez

unt

şuncă

ceapă

usturoi

morcov

ciuperci (eu am folosit maitake)

broccoli

caşcaval ras

pentru sosul Béchamel

1 lingură făină

200 ml lapte cald

15 g unt

sare, piper, cuişoare

 

How to make

Steam or boil rice.

Steam or boil carrot and broccoli.

Dice garlic, slice bacon, onion and mushrooms and sauté in butter. Season with salt and pepper.

Prepare the Béchamel sauce: heat butter in a saucepan over medium heat. Add one tablespoon of flour and stir until smooth. Cook over medium heat, stirring constantly, until the mixture turns a light brown color. Add warm milk, a little at a time, whisking until smooth. Bring to a boil. Cook for a few minutes, stirring constantly, then remove from the heat and season with salt, pepper and nutmeg.

Butter an oven dish. Add the steamed rice, top with the vegetable mixture, then the Béchamel sauce and shredded cheese.

Cook in preheated oven at 200°C for 20-25 minutes, or until the cheese turns brown.

Bon appétit!

Mod de preparare

Se fierbe orezul.

Se fierb pe aburi sau în apă morcovul şi broccoli.

Se taie mărunt usturoiul, se taie felii şunca, ceapa şi ciupercile şi se călesc în unt. Se potrivesc de sare şi piper.

Se pregăteşte sosul Béchamel: se topeşte untul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă o lingură de făină şi se amestecă până se omogenizează. Se dă din nou la foc, amestecând continuu câteva minute, până devine maroniu deschis. Se adaugă laptele cald, câte puţin, amestecând să se omogenizeze. Se dă din nou la foc, amestecând continuu câteva minute, până se îngroaşă, apoi se ia de pe foc şi se asezonează cu sare, piper şi nucşoară.

Se unge cu unt un vas care poate fi pus în cuptor. Se adaugă orezul, amestecul de legume, sosul Béchamel şi caşcavalul ras.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 200°C, 20-25 minute, sau până când caşcavalul devine maroniu.

Poftă bună!

doria

 

Posted on January 29, 2014, in Everyday Food/Preparate diverse, Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Yum, it looks nice. I would put in the “sunca” too!

  2. Guess what, Raveca? I just posted a Doria recipe too! Great minds think alike! Mine is a shrimp Doria. Yours look very delicious.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: