Romanian Poppy Seed Bread / Cozonac cu mac

cozonac cu mac

This bread, together with Walnut Bread, are the most popular desserts Romanians have on their Christmas or Easter table. The dough and the way to make it is the same as for the Walnut Bread (so for more pictures, please go to the Walnut Bread post), just the poppy seed filling is a bit of a challenge. The reason is that I was aiming at a smooth paste, that doesn’t have crunchy seeds in it, so I came up with this (a bit complicated, but worth the trouble) way to make the filling. Cozonacul cu mac, ca şi cel cu nucă, sunt nelipsite de pe masa de Crăciun sau Paşte a românilor, aşa că nu puteau să lipsească nici de pe blogul meu, nu? Aluatul e la fel ca cel pentru cozonacul cu nucă (aşa că, dacă doriţi să vedeţi mai multe poze, am pus la cozonacul cu nucă), doar că umplutura cu mac necesită puţin efort. Vroiam să fac o umplutură care să fie o pastă moale, fără seminţe zgrunţuroase, aşa că am găsit modalitatea asta (puţin complicată, dar merită efortul) de-a o face.
Ingredients

(yields 2 22cm/11cm loaves)

for the bread

200 ml warm milk

1 egg and 1 egg yolk

1/2 tsp salt

3 tbsp sugar

40 g butter

50 ml lukewarm water

vanilla essence, rum essence

zest from 1 lemon

470 g flour

1/2 tbsp dry yeast

1 egg for brushing

for the filling

140 g poppy seeds

200 ml milk

4 tbsp sugar

20 g butter

Ingrediente

(pentru 2 cozonaci de 22cm/11cm)

pentru aluat

200 ml lapte cald

1 ou + 1 gălbenuş

1/2 linguriţă sare

3 linguri zahăr

40 g unt

50 ml apă calduţă

esenţă vanilie, esenţă rom

coajă de la o lămâie

470 g făină

1/2 lingură drojdiuţă uscată

1 ou pentru uns pe deasupra

pentru umplutură

140 g mac

200 ml lapte

4 linguri zahăr

20 g unt

Mod de preparare

  1. Dissolve the dry yeast, 1 tbsp. sugar and 1 tbsp. all-purpose flour in the lukewarm water.
  2. In a sauce pan warm milk, 2 tbsp. (or more, if you prefer it very sweet) sugar and 1/4 tsp salt.
  3. Melt the butter and let cool.

In a big bowl mix 1 egg, vanilla essence, a pinch of salt, rum essence, and lemon zest.

Add milk mixture (2) gradually, continuing to mix. Add the dry yeast mixture (1).

Add 470 g flour and knead for 10 minutes.

Add 1 egg yolk and incorporate it. Beat until all ingredients are well incorporated, then add the cooled butter (3) and do not knead anymore, just fold from the sides until the butter is incorporated.

Let rise for 1 hour (or until it doubles in size).

In the meantime, prepare the filling:

Boil the poppy seeds in water for 10-15 minutes. Drain the water, add 200 ml milk and mix in a blender until the poppy seeds are crushed. Cook it in a pan, over low heat, mixing continuously, until the liquid has evaporated and it turns into a paste. Add 4 tbsp sugar and 20 g butter and mix until the butter and sugar are melted. Let cool.

After the dough has risen, divide it into 2 equal pieces. Roll out on an oiled surface and spread the poppy seed filling and roll. (Oil your hands as well during the process, so that the dough doesn’t stick to them.)

Place it in 2 pans lined with parchment paper and let rise again for 30-45 minutes.

Prick the top with a toothpick and brush with egg.

Bake in a preheated oven at 190°C for 45 minutes or until a toothpick inserted comes out clean.

Take out of the oven, let cool for 5-10 minutes, then take out of the pan and let cool completely on a grill.

Slice and serve. It goes really well with milk.

How to make

  1. Se dizolvă drojdiuţa, 1 lingură zahăr şi 1 lingură făină în apa călduţă.
  2. Laptele se amestecă cu 2 linguri zahăr (sau mai mult, dacă preferaţi să fie mai dulce) şi 1/4 linguriţă sare şi se încălzesc puţin.
  3. Untul se topeşte şi se lasă la răcit.

Într-un bol mare se amestecă 1 ou, esenţa de vanilie, un praf de sare, esenţa de rom şi coaja de lămâie.

Se adaugă treptat laptele (2), se amestecă, apoi amestecul cu drojdiuţa (1). Se adaugă 470 gr. făină, apoi se frământă cam 10 minute.

Se incorporează 1 gălbenuş.  Se bate aluatul să se incorporeze toate bine, apoi se adaugă untul topit şi răcit (3), după care nu se mai frământă, doar se ia aluatul de pe margine şi se împătură până se incorporează untul.

Se lasă la dospit o oră (sau până se dublează).

Între timp se face umplutura:

Se fierbe macul 10-15 minute în apă. Se scurge apa, se amestecă macul cu 200 ml lapte şi se mixează cu un blender, până se zdrobeşte macul. Se dă la fiert la foc mic, într-o cratiţă, amestecând continuu, până se evaporă lichidul şi rămâne o pastă. La final se adaugă 4 linguri de zahăr şi 20 g unt şi se amestecă să se topească untul şi zahărul. Se lasă să se răcească.

După ce a crescut aluatul, se întinde (câte jumatate) pe o suprafaţă unsă cu ulei, se umple cu mac şi se rulează. (Ungeţi-vă şi mâinile cu ulei la etapa asta, să nu se lipească aluatul de ele.)

Se pun în 2 tavi şi se lasă 30-45 minute la crescut.

După ce a crescut, se înţeapă cu o scobitoare pe deasupra, apoi se unge cu ou.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 190°C 45 minute, sau până trece testul cu scobitoarea.

Se scoate din cuptor, se lasă 5-10 minute în tavă, după care se lasă la răcit pe un grătar.

Se taie felii şi se serveşte. Merge foarte bine cu lapte.

macul la fiert

se adauga unt

se intinde

poppy seed bread

Posted on February 12, 2014, in Bread basket / Cosul cu paine and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Hi, this looks really delicious. I could do with a few slices right now!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: