Tofu Hamburger (video)

tofu burger

An excellent vegan choice for a light meal, these tofu hamburgers are really delicious and healthy! It is a Japanese recipe, so you might find it hard to gather all the ingredients, but feel free to make adjustments. You can make them without the sauce or topping, but they make the burgers even tastier, so it’s worth the trouble.

I also made a video, so please take the time and watch it.

O mâncare foarte uşoară de post, hamburgerii aceştia cu tofu sunt nu numai delicioşi, ci şi sănătoşi! E o reţetă japoneză, aşa că s-ar putea să găsiti mai greu toate ingredientele, dar se pot face adaptări la ea fără probleme. Merg şi simpli, fără sos sau topping, dar cu ele sunt şi mai buni, merită deranjul.

Am făcut şi un videoclip, sper să îl vizionaţi.

 

Ingredients

for the hamburger

300 g firm tofu

1 small onion

ginger root (optional)

3 large shiitake mushrooms

2 tbsp flour (or cornstarch)

salt, pepper

sesame oil (or vegetable oil)

for the sauce

80 g daikon radish (grated)

2 tbsp soy sauce

2 tbsp sake

1 tbsp mirin

1 tbsp vinegar

for decoration

spring onions

shiso leaves (Japanese basil)

Ingrediente

pentru hamburger

300 g tofu ferm

1 ceapă mică

rădăcină de ghimbir (opţional)

3 ciuperci shiitake mari

2 linguri făină (sau amidon de porumb)

sare, piper

ulei de susan (sau vegetal)

pentru sos

80 g ridiche daikon (rasă)

2 linguri sos soia

2 linguri sake

1 lingură mirin

1 lingură oţet

pentru decorat

ceapă verde

frunze de shiso (busuioc japonez)

 

How to make

Make the hamburgers: drain off the water in the tofu by leaving it on a sieve for a few hours, then pat dry with paper towels. Break it into small pieces.

Sauté diced shiitake mushrooms and onion (and grated ginger if using) in sesame oil. Mix with tofu and make patties.

Fry in a little sesame oil. When golden brown, turn and steam-fry on the other side.

Make the sauce: mix liquids and bring them to a boil. Turn off the heat and add 2/3 of the grated daikon radish.

Assemble: on a plate, put tofu hamburgers, a shiso leaf on each hamburger, top with grated daikon radish and chopped spring onions, then pour some sauce.

Mod de preparare

Se fac hamburgerii: se scurge tofu de apă, lăsându-l câteva ore pe o sită, apoi se şterg cu nişte prosoape din hârtie. Se rup în bucăţi mici.

Ciupercile şi ceapa, tăiate mărunt (şi ghimbirul ras, dacă folosiţi) se călesc în ulei de susan. Se amestecă cu tofu şi se fac chifteluţe.

Se prăjesc în puţin ulei de susan până devin maro-aurii, apoi se întorc pe partea cealaltă şi se prăjesc cu un capac peste.

Se face sosul: lichidele se amestecă şi se dau la foc până încep să fiarbă. Se opreşte focul şi se adaugă 2/3 din din ridichea daikon rasă.

Asamblarea: se aşează hamburgerii pe o farfurie, se pune câte o frunză de shiso pe fiecare, deasupra ridiche rasă şi ceapă verde tăiată mărunt, apoi se toarnă sos.

tofu hamburger

Posted on May 17, 2014, in Japanese Food/Reţete japoneze, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

    • Multumesc.🙂
      Aveti o idee foarte interesanta cu cultivatul ciupercilor shiitake, sunt foarte sanatoase si sunt sigura ca lumea va incepe sa le gateasca. Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: