Chakin Shibori

chakin shibori

 

Chakin Shibori or スイートポテト“suito poteto” (you guessed right, it is named from the English “sweet potato”) is a Japanese dessert made with… sweet potato, of course. The reason I like it is because it is not just yummy, but also easy to make and healthy (being made mainly of sweet potatoes). Some people add more than 4 tablespoons of sugar to it, I only add about 2-2 1/2, as the sweet potato is already sweet enough, I don’t believe it needs so much sugar. But feel free to try and see how you like it. Chakin Shibori sau スイートポテト “suito poteto” (v-aţi prins, vine de la “sweet potato”, cartof dulce, în engleză) e un desert japonez, care se face cu… cartof dulce, evident. Îmi place tare mult nu doar pentru că e foarte bun, dar e şi uşor de făcut şi, fiindcă se face în mare din cartofi dulci, e şi sănătos. Unele reţete sunt cu mai mult de 4 linguri de zahăr, eu pun doar vreo 2-2 1/2, deoarece cartoful dulce e deja destul de dulce, nu mi se pare că mai e nevoie de atât de mult zahăr. Dar, sunteţi liberi să încercaţi cât de dulce vă place.

 

Ingredients

500 g sweet potato

4 tbsp sugar (more or less, according to your preference)

30 g butter (room temperature)

4 tbsp milk or heavy cream

2 egg yolks (1 of which is for brushing)

a pinch of salt

1 tsp cinnamon

black sesame seeds (optional)

Ingrediente

500 gr cartof dulce

4 linguri de zahăr (+/-, cât de dulce vă place)

30 g unt (la temperatura camerei)

4 linguri lapte sau smântână lichidă

2 gălbenuşuri (dintre care unul pentru uns pe deasupra)

un praf de sare

1 linguriţă scorţişoară

seminţe de susan negru (opţional)

 

How to make

Remove skin of sweet potato, cut it into 1.5-2 cm slices and steam (or boil) it. If you boiled it, remove water. Mash potato while still warm (when it gets cold, it will be hard to mash).

In a pan, mix butter, sugar, salt and milk (or heavy cream). Heat the pan until butter is melted, add the sweet potato and mix on low heat, until the liquids evaporate and a smooth paste is formed. Turn off the heat and add 1 egg yolk and cinnamon.

Form into shapes (big or small, round or oval, it’s up to you – I made 9 oval shapes) with your wet hands and place them on an oven tray lined with parchment paper. Brush with egg yolk mixed with water, and sprinkle black sesame seeds if using.

Bake in the preheated oven at 190°C for 25-30 minutes or until they form a brown skin.

Mod de preparare

Se fierbe (pe aburi) cartoful dulce, fără coajă, tăiat în feliuţe de 1.5-2 cm lăţime. Se zdrobeşte, cât e cald (dacă se răceşte e mai greu de zdrobit).

Într-o cratiţă se amestecă untul, zahărul, sarea şi laptele (sau smântâna lichidă) şi se pun pe foc. Când s-a topit untul, se adaugă cartoful dulce şi se amestecă continuu, la foc mic, până se evaporă lichidele şi se formează o pastă moale. Se opreşte focul şi se adaugă 1 gălbenuş  şi scorţişoara.

Cu mâinile ude, se fac forme (mici sau mai mari, rotunde sau ovale, cum vă place – eu am făcut 9 forme ovale), care se pun într-o tavă cu hârtie de pergament şi se ung cu gălbenuşul de ou rămas amestecat cu apă şi (eventual) se presară cu seminţe de susan negru.

Se coc în cuptorul preîncălzit la 190°C, 25-30 minute sau până se formează o coajă maronie pe deasupra.

Posted on August 28, 2014, in Desserts/Deserturi, Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Hi Raveca,
    Another recipe within my limitations. You’ll inspire me be a cook at this rate🙂.
    John

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: