Spinach and Feta Cheese Quiche / Quiche cu spanac şi telemea

quiche

Today I have for you a spinach and feta cheese quiche, made with pâte brisée. I usually make pâte brisée double quantity, the rest can be used for a pumpkin pie or a tart (I promise to post a recipe). You can also freeze it for later use for another quiche.

Make sure you drain well the water out of the feta cheese . As the feta cheese is salty, there is no need of additional salt for the quiche.

Bon appétit!

Azi vă propun un quiche cu spanac şi telemea, care merg foarte bine împreună. Pâte brisée de obicei fac cantitate dublă, restul se poate folosi la o plăcintă cu dovleac sau la o tartă (promit să revin cu o reţetă). Se poate şi congela şi folosi ulterior tot pentru quiche.

Telemeaua să fie bine scursă de apă. Nu mai e nevoie de sare pentru quiche, deoarece telemeaua e sărată.

Poftă bună!

Ingredients

(for a round 18 cm oven dish)

140 g spinach

100 g feta cheese

100 ml whipping cream

150 ml milk

2 eggs

pepper

for the pâte brisée:

120 g flour

1/2 egg or 30 ml ice water

30 g (cold) margarine

30 g (cold) butter

1/4 tsp salt

Ingrediente

(pentru o tavă de 18 cm diametru)

140 gr spanac

100 gr telemea

100 ml smântână lichidă

150 ml lapte

2 ouă

piper

pentru pâte brisée:

120 gr făină

1/2 ou sau 30 ml apă rece

30 gr margarină (de la frigider)

30 gr unt (de la frigider)

1/4 linguriţă sare

How to make

Pâte brisée

Combine flour and salt into a mixing bowl. Cut butter and margarine into small cubes. Using your hands, cut the butter and margarine into the dry ingredients for a few minutes.

Add the egg (or the water, one tablespoon at a time), and mix just until the dough comes together (do not overwork it, or it will become tough).

Sprinkle some flour on a working surface and roll the dough into a round shape. Place in pie shape and refrigerate for 1/2 hour.

Filling

Boil or steam spinach. Squeeze the water and cut.

Grate feta cheese.

Mix milk, eggs, whipping cream and pepper.

Take the pâte brisée out of the fridge and prick it with a fork. Place spinach over it, then feta cheese, then the milk mixture.

Bake in the preheated oven at 200°C, for 60 minutes.

Mod de preparare

Pâte brisée

Se amestecă făina şi sarea într-un bol. Untul şi margarina se taie bucaţi mici şi se incorporează în ingredientele uscate, cu mâna.

Se adaugă oul (sau apa rece, câte o lingură), şi se amestecă până se combină (nu trebuie lucrat aluatul prea mult, că se face tare).

Se presară făină pe o suprafaţă de lucru şi se rulează aluatul într-o formă rotundă. Se pune într-o formă de plăcintă şi se dă la frigider o jumătate de oră.

Umplutura

Se fierbe (pe aburi) spanacul. Se scurge de apă şi se taie.

Telemeaua se rade.

Laptele, ouăle, smântâna lichidă şi piperul se amestecă.

Se scoate pâte brisée din frigider şi se înţeapă cu o furculiţă. Se pune spanacul peste, apoi telemeaua, apoi amestecul de lichide.

Se coace la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 60 minute.

quiche tot

Posted on May 17, 2015, in Everyday Food/Preparate diverse and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Comments.

  1. Hi Raveca,
    This looks very tasty. Great to see your blog back again.
    John

  2. Konnichiwa! We were on the same wave this week… spinach and feta. I just posted spanakopita.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: