Custard Cream Buns / Chifle cu cremă de vanilie

chifla cu crema vanilie

This is a Japanese sweet bun filled with custard cream, called Kurimu Pan (pan means bread, kurimu means cream), that is really delicious and easy to make, especially if you have a bread machine to make the dough.

I tried other fillings as well – cream cheese and apple (see picture below), chocolate – or even to add some pumpkin (steamed and mashed) in the custard cream, and they were all good.

Azi am o rețetă japoneză de chiflă dulce cu crema de vanilie, care se cheamă Kurimu Pan (pan înseamnă pâine, iar kurimu înseamnă cremă), care e delicioasă și ușor de făcut, mai ales dacă aveți mașină de făcut pâine, pentru a face aluatul.

Am încercat și alte umpluturi – branză dulce și mere (vezi poza de mai jos), ciocolată – sau chiar să adaug niște dovleac (fiert pe aburi și făcut purée) în crema de vanilie, și mi-au plăcut toate.

Ingredients (yields 12 buns)

For the bun dough

200 ml milk

20 g sugar

3 g salt

30 g butter

Vanilla essence

240 g bread flour

60 g cake flour

5 g dry yeast

For the custard filling

2 eggs

4 Tbsps sugar

40 g flour

Vanilla essence

A pinch of salt

400 ml lukewarm milk (reserve some for brushing)

20 g butter

Lemon juice

Ingrediente (pentru 12 bucăți)

Pentru aluatul chiflei

200 ml lapte

20 gr zahăr

3 gr sare

30 gr unt

Esență vanilie

240 gr făină de pâine

60 gr făină de prăjituri

5 gr drojdiuță uscată

Pentru crema de vanilie

2 ouă

4 linguri zahăr

40 gr făină

Esență de vanilie

Puțină sare

400 ml lapte călduț (păstrați puțin pentru dat pe deasupra)

20 gr unt

Suc de lămâie

How to make

Start with the custard filling, as it needs to cool in the fridge for at least an hour.

Whisk eggs, sugar, vanilla essence and salt well, then add flour and mix until there are no more lumps. Add lukewarm milk, mixing well, and heat on medium heat, whisking continuously, until it becomes thick. Turn off heat and add butter and lemon juice. Let cool, stirring from time to time, then let cool completely in the fridge, also stirring from time to time, to prevent a thick skin from forming on the surface.

Make the bun dough. If you have a bread machine, add all ingredients in the order listed above. If you don’t, follow the instructions for making bread, until the first rising of the dough.

When the dough is ready, divide into 12 balls. Roll each ball into a 9×17 cm oval, place 1/12 of the custard cream and fold in half, pressing around the edge to seal the dough about 1 cm wide. Cut about 5 slits around the sealed edge, but the slits should only be half a centimeter, being careful not to make any opening in the dough, otherwise the cream will come out in the oven. Brush with reserved milk.

Let them rise for the second time for 30 minutes.

Bake in the preheated oven at 180°C for 17 minutes or until golden brown. Let cool on a rack.

Mod de preparare

Începeți cu crema de vanilie, deoarece trebuie să stea în frigider să se răcească cel puțin o oră.

Se amestecă ouăle, zahărul, esența de vanilie și sarea cu un tel, apoi se adaugă făina și se amestecă bine, până nu mai sunt cocoloașe. Se adaugă laptele călduț, amestecând bine, apoi se dă la foc mediu, amestecând continuu, până se îngroașă. Se ia de pe foc și se adaugă untul și sucul de lămâie. Se lasă la răcit, amestecând din când în când. Se dă la frigider să se răcească complet, amestecând din când în când , să nu se facă o pojghiță pe deasupra.

Se face aluatul de chiflă. Dacă aveți mașină de făcut pâine, adăugați ingredientele în ordinea de mai sus. Dacă nu, urmați instrucțiunile de făcut aluatul de pâine, până la prima creștere a aluatului.

Când a crescut aluatul, se împarte în 12 bucăți. Se întinde fiecare bucată într-un oval de 9×17 cm, se adaugă 1/12 din crema de vanilie și se împătură în două, apăsând pe margine cam un cm lățime. Se fac 5 tăieturi pe margine, de 1/2 cm, ca să nu se deschidă aluatul, altfel o să iasă crema la coacere. Se dă pe deasupra cu lapte.

Se lasă la crescut a doua oară, 30 minute.

Se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C 17 minute, sau până se fac maronii. Se scot din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar.

cu mar si branza dulcepus cremataiatin tavadupa a 2-a cresterecream bun

Advertisements

Posted on February 15, 2019, in Bread basket / Cosul cu paine, Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. A delectable way to start the blogging year :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: