Satsumaimo Gohan (Rice with Sweet Potato/Orez cu cartof dulce)

rice with sweet potato

Unul din lucrurile care-mi plac la bucătăria japoneză e multitudinea de reţete de orez… se poate amesteca cu legume, cu peşte, pui, alge de mare… aproape orice. Bine-nţeles că şi mie îmi plac şi urmează să postez câteva reţete.O să încep cu orez cu cartof dulce (satsumaimo gohan – さつまいもごはん – “satsumaimo” înseamnă “cartof dulce” iar “gohan” înseamnă “orez”), care este foarte simplu de făcut cu o maşină de orez. N-am încercat să gătesc altfel, dar dacă încercaţi, spune-ţi-mi şi mie cum a ieşit.Cantităţile sunt din nou după ochi şi preferinţă, doar de câteva detalii trebuie ţinut cont.Mod de preparare

Se spală orezul, se adaugă apă, puţină sare, o lingură de sake, o bucată de 5 cm. de kombu, iar peste se adaugă un cartof dulce, curaţat şi tăiat în cuburi. Cartoful nu se amestecă cu orezul, se lasă deasupra. Se porneşte maşina de orez, iar când e gata se aruncă kombu, se amestecă orezul cu cartoful şi se presară cu susan negru.

One of the things I love about Japanese cuisine is that they have lots of recipes with rice… rice with vegetables, fish, chicken, sea weeds… almost anything. Of course I love to cook them too, so I’m going to post some recipes.I’ll start with rice with sweet potato (satsumaimo gohan – さつまいもごはん – “satsumaimo” means “sweet potato” and “gohan” means “rice”), which is really easy to make if you have a rice cooker. I’ve never tried to cook it otherwise, but feel free to experiment and let me know how it turns out.The amounts are again according to preference, you just have to keep a few things in mind.How to make

Wash rice, add water, a pinch of salt, a tablespoon of sake, and a 5 cm. kombu strip. Peel and dice the sweet potato and place it on top of the rice. Do not mix with rice. Start the rice cooker. When it’s done, remove the kombu strip and mix rice with the sweet potato. Sprinkle with black sesame seeds.

Posted on February 6, 2012, in Japanese Food/Reţete japoneze, Vegetarian / Vegetariene and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment