Tuna Teriyaki / Ton Teriyaki

tuna teriyaki

When cooking something, what you need to consider is, basically, 3 things: what you want to cook (so choose your ingredients), how you want to cook it, and what taste you give it. The rest is creativity. One day I decided that I want to cook some tuna steak, but Japanese people don’t really cook tuna, they mostly eat it fresh, in sushi (it’s called maguro), so I needed to decide how to cook it and what taste to give it. That’s when a friend of mine suggested to make tuna teriyaki. You probably heard of chicken teriyaki, and what I made is the same, just using tuna instead of chicken.

Teriyaki is a Japanese cooking technique in which food is grilled and glazed with teriyaki sauce, a sauce made of soy sauce, sugar, sake and mirin (sweetened sake). The sauce can be made more or less sweet, according to you preference, and you can add (more or less) cornstarch, to thicken the sauce, again according to you preference. Mirin is already sweet, so when adding mirin (which can be left out, if you cannot find some) you may want to add less sugar. This recipe that I have for you today is how I like to make it, so feel free to find other ways to change it, improve it, adjust it to your own taste. And let me know, if you like 🙂 Happy cooking!

Când gătim ceva, trebuie mai întâi să stabilim 3 lucruri de bază: ce gătim (ce ingrediente alegem), cum gătim şi ce gust îi dăm mâncării. Restul ţine de creativitatea bucătarului. Într-o zi m-am decis să gătesc nişte ton, dar japonezii nu prea gătesc tonul, îl mănâncă mai mult proaspăt, în sushi (probabil aţi auzit de maguro), aşa că a trebuit să mă hotărăsc cum să-l gătesc şi ce gust să-i dau. O prietenă mi-a sugerat să fac ton teriyaki. Probabil aţi auzit de chichen teriyaki – ce vă propun eu azi e cam acelaşi lucru, doar că în loc de pui am folosit ton.

Teriyaki e o metodă de gătit japoneză, în care mâncarea se face la grătar, apoi se dă cu sos teriyaki, un sos făcut din sos de soia, zahăr, sake şi mirin (sake îndulcit). Sosul poate fi făcut mai mult sau mai puţin dulce, după cum vă place, şi se poate îngroşa cu amidon de porumb, din nou, îl faceţi cât de gros doriţi. Mirin e dulce, aşa că dacă puneţi mirin (dacă nu găsiţi, merge să faceţi şi fără) puteţi pune mai puţin zahăr. Reţeta pe care v-o prezint azi e aşa cum îmi place mie, aşa că puteţi să o schimbaţi, îmbunătăţiţi sau să modificaţi cantităţile în funcţie de preferinţe. Şi dacă vreţi, aştept să-mi spuneţi şi mie cum aţi făcut 🙂

Spor la treabă!

Ingredients

(about) 200 g tuna steak(s)

4 Tbsp soy sauce

2 Tbsp sake

2 Tbsp mirin

1 Tbsp sugar

1/2 tsp cornstarch

2 Tbsp water

Ingrediente

(aproximativ) 200 g ton

4 linguri sos soia

2 linguri sake

2 linguri mirin

1 lingură zahăr

1/2 linguriţă amidon de porumb

2 linguri apă

How to make

Cut tuna steaks to desired size and marinate for (about) an hour in a mixture of soy sauce, sake, mirin and sugar. Reserve the sauce.

Grill tuna on both sides.

Dissolve cornstarch in water.

In a frying pan add the sauce, the dissolved cornstarch and stir on medium heat until the sauce has thickened. Add tuna and coat with the sauce.

Alternatively, you can fry tuna in a pan, instead of grilling it, then add the teriyaki sauce.

Serving suggestions: serve with fried onion, green pepper and eggplants, and rice. Also don’t forget your salad and some miso soup for a good balance and a healthy meal 🙂 Enjoy!

Mod de preparare

Tonul se taie în bucăţi (de mărimea dorită) şi se marinează (cam) o oră într-un amestec din sos de soia, sake, mirin şi zahăr. Se păstrează sosul.

Gătiţi tonul la grătar, pe ambele părţi.

Amidonul de porumb se dizolvă în apă.

Într-o tigaie se adaugă sosul şi amidonul dizolvat în apă şi se amestecă la foc mediu până se îngroaşă sosul. Se adaugă bucăţile de ton şi se amestecă cu sosul.

În loc să se facă pe grătar, tonul poate fi şi prăjit într-o tigaie, apoi adăugat sosul teriyaki.

Sugestii de servire: tonul teriyaki se poate servi cu ceapă, ardei verde şi vinete prăjite în ulei, şi orez. Şi nu uitaţi să puneţi şi o salată lângă, şi nişte supă de miso pentru o masă echilibrată şi sănătoasă 🙂 Poftă bună!

 marinat

prajit

sosul

cu legume

Posted on October 12, 2014, in Japanese Food/Reţete japoneze and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

Leave a comment